LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Статия в bloombergtv.bg: Април 2023 г.: България и Малта са с най-изгодните жилищни кредити в целия ЕС

bloombergtv.bg

26.06.2023

България и Малта са страните с най-ниски лихви по жилищни кредити в целия Европейски съюз. Това показват данните на Европейската централна банка, Българската народна банка и други централни банки в региона, обобщени в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Статистиката на БНБ показва, че през април т.г. новите ипотечни кредити в левове са отпускани при 2,54 процента средна лихва. Ако вземем само ипотеките за срок над 10 години, тогава средната лихва е 2,53 процента. През същия месец купувачите на жилищни имоти в Малта са теглили целеви кредити в евро при средна лихва от 2,25 процента.

Лихвите в България са по-ниски от страни с далеч по-развити икономики като Германия, Франция, Белгия, Нидерландия. Каква е ситуацията в Германия - най-голямата европейска икономика?

През април купувачите на нов дом в Мюнхен, Франкфурт, Хамбург и други части на страната са вземали ипотечни кредити при средна лихва от 3,93% - с почти процентен пункт и половина повече от нивата в България. Ако вземем данните само за ипотеките със срок над 10 години, тогава лихвите в Германия са 3,77%. Във Франция ситуацията е следната: лихвите по жилищни кредити вече са на средно ниво от 2,62%, след като година по-рано бяха 1,19%.

Ипотечните кредити в еврозоната поскъпват за 16-и пореден месец, като дори изпреварват решенията на Европейската централна банка за повишение на основните лихви, започнали от средата на миналата година. От декември 2021 г. до април тази година лихвите по ипотеките в еврозоната са се вдигнали с над 2 процентни пункта (от средно 1,32% до средно 3,48%), което е най-рязкото повишение от началото на века.

В еврозоната най-високи са лихвите по ипотечни кредити в Прибалтийските републики – в Латвия са 5,46%, в Литва – 5,28%, в Естония – 4,99%. Извън еврозоната има още по-скъпи ипотеки. Централните банки в източноевропейските страни извън валутния съюз започнаха да вдигат още по-рано основните лихви в опит да овладеят високата инфлация. Така в момента в страни като Румъния, Полша и Унгария лихвите по ипотеките са между 7,50 и 10 процента.

БНБ също повиши основния лихвен процент в последните месеци, но лихвите по жилищни кредити се вдигнаха минимално. Нещо повече: през март и април тази година тенденцията е за лек спад при средните лихви за нови ипотеки в левове - от 2,65 процента през февруари до 2,54 процента през април. Основната причина за това е свръхликвидността на банките, ниската цена на привлечения ресурс и силната конкуренция между тях. Това обаче скоро ще се промени.

В края на април т.г. Управителният съвет на Българската народна банка прие промени в наредбата за задължителните минимални резерви, които банките поддържат в БНБ. От 1 юни процентът на минималните резерви по привлечените от банките средства от нерезиденти се увеличи от 5 на 10%. А от 1 юли ще последва по-сериозната стъпка - процентът на задължителните резерви по привлечените средства от резиденти и от нерезиденти ще се увеличи от 10 на 12%.

От БНБ отбелязват, че текущите макроикономически развития се характеризират с ускорени темпове на нарастване на потребителските цени, висок растеж на заплатите в частния сектор, силно потребителско търсене и запазващ се висок растеж на кредита за домакинствата. Продължаването на тези тенденции създава потенциални рискове за устойчивостта на банковата система, както и за изпълнението на основната цел на БНБ - поддържането на ценовата стабилност.

Друг лост, с който БНБ изтегля ликвидност от системата, е чрез капиталовите буфери. Управителният съвет на Централната банка повиши нивото на антицикличния буфер, приложим към местни кредитни рискови експозиции, на 1,0% от 1 октомври 2022 г. и на един 1,50% от 1 януари 2023 г. От 1 октомври тази година нивото на антицикличния капиталов буфер ще се повиши допълнително - на 2,0%.

Всичко това почти сигурно ще доведе до вдигане на лихвите в следващите седмици и месеци. Всъщност клиентите с ипотеки в евро вече усещат промяната. Данните на БНБ показват, че лихвите за всички отпуснати жилищни кредити в евро в банковата ни система са се увеличили с близо един процентен пункт. Преди година кредитополучателите са плащали средна лихва от 3,80-3,90%, докато през април това ниво вече е 4,80%. Така че си правете добре сметката, когато планирате да теглите жилищен кредит. И не поемайте излишни рискове, от които може да загубите много.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти