LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Цените на имотите в Испания с първи ръст от 2008 г. насам през октомври

Investor.bg

14.11.2015

 Испания   Цени   цени   Канарски острови  

Цените на жилищата в Испания отбелязват първия си ръст от 2008 г. през октомври, сочат данните на на компанията за имоти TINSA, цитирани от онлайн изданието themovechannel.com.

През миналия месец е отчетено увеличение на цените от 0,4 на сто на годишна база.

Основен двигател на растежа са цените на Канарските и Балеарските острови, където е отчетено повишение от съответно 4,2% и 3,6% на годишна база. Ръстове се отчитат и в други градове на Средиземно море, които са популярни сред туристите, както и в столицата Мадрид.

Основна спънка пред пазара на имоти в страната обаче остава рекордно високата безработица. Запасите от непродадени жилища също оказват натиск и вероятно ще ограничат растежа на цените за известно време, посочва компанията.

Данните на испанската Нотариална камара показват, че през август цените на имотите в страната са се понижили с 3,4% на годишна база, макар че се отчита ръст на продажбите от 7,3%. Това е знак, че предлагането постепенно се усвоява, но че все още е значително и оказва влияние на цените.

Местните купувачи освен това не са толкова активни на пазара на имоти в сравнение с чужденците, които са основен двигател на възстановяването.

Официалните данни на испанското министерство на развитието сочат, че трансакциите с имоти през второто тримесечие са се увеличили с над 22% спрямо първото и с почти 14% на годишна база. Купувачите от чужбина са 15-20% от всички, показва още статистиката.

Разгледайте луксозни имоти за продажба в Испания

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти