LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Изгодните имоти в Испания привършват

Investor.bg

15.07.2015

 Инвестиции   инвестиции   Испания   Марбея  

Известният български информационен портал на икономическа тематика Investor.bg излиза с материал озаглавен "Изгодните имоти в Испания привършват" с автор Виктория Тошкова и редактор Миглена Иванова. В материала аудиторията се информира относно последните тенденции на пазара на имоти в Испания.

Може да прочетете оригиналния материал тук

Ерата на изгодните сделки с имоти в Испания върви към края си, а цените на имотите по морските курорти продължават да се вдигат, коментира The Move Channel.

Нов доклад на консултантската къща Tinsa показва, че тенденцията за ръст на цените на недвижимостите се разпространява. Данните показват, че в 35 курорта се наблюдава повишаване на годишните цени за първото тримесечие на 2015 г. Преди година само в 4 курорта се е наблюдавало поскъпване на жилищата.

В курорта Хавеа например цените са се вдигнали с 11,2%, отбелязва El Pais, цитира данните на Tinsa. Средната продажна цена в момента е 1 657 евро на кв.м.

„Не всичко е загубено“, заявяват обаче от Tinsa. “Има 29 локации по крайбрежието на Испания, където имотите са с цени, спаднали с повече от 10% за първите три месеца от годината“, подчертават от консултантската компания.

Цените на имотите в курорта Палафругел в Гирона например са се понижили с 16,9% за първото тримесечие на 2015 г. Данните от националната камара на нотариусите показват, че цените средно за страната като цяло са се понижили с 1,9%.

Въпреки това пазарът се променя. Продажбите са се увеличили с 2% през април, твърдят още от камарата на нотариусите.

В курорта Марбея имотите започват да свършват, но се появяват и нови проекти, като дори строителите искат да приключат и спрени заради кризата такива, отбелязва Карлос Смердо, управляващ директор на консултантската къща Foro Consultores.

Краят на кризата в сектора на имотите се потвърди наскоро и от централната банка на Испания, а правителството заяви, че икономиката на страната се разраства с най-бързия си темп от 2008 г. насам – с близо 4% за първите шест месеца на 2015 г. в сравнение със същия период през миналата година. Испанската централна банка прогнозира икономически растеж от 2,7% през 2016 г.

Агенцията за недвижими имоти Lucas Fox представи доклад, с който отбеляза десетгодишнината си, представяйки промените на пазара от 2005 г. насам. Цените в момента започват стабилно да се покачват след спада от пика им, достигнат през 2007 г., и стабилизирането им през 2014 г., твърди се в доклада.

„От средата на 2013 г. броят на продажбите се увеличава стабилно във всички региони, където оперира Lucas Fox, което показва по-голямо доверие към пазара и по-голямо осъзнаване сред купувачите, че цените са достигнали най-добрите си нива“, коментира съоснователят на Lucas Fox Александър Вон. „Има обаче още време преди продажбите да се доближат до равнището си от 2007 г., отчасти заради липсата на качествени имоти“, допълва той.

Вон подчертава и новите развития на пазара. „Новите предприемачи са комбинация от по-добри национални строителни компании, които са оцелели през последните осем години, и от международни компании. И зад двата вида обаче стоят институционални пари и не са зависими от банково финансиране“, обяснява той.

Другата промяна на пазара идва от страна на купувачите, като според Lucas Fox възстановяването на пазара се дължи на възхода на „лайфстайл инвеститорите“.

„Те искат да направят добри инвестиции в имоти, но избират Испания заради качеството на живот, което страната предлага. Това е ключов елемент във възстановяването на пазара днес, който според нас предлага условия тип „веднъж в живота““, казва Вон.

Въпреки това докато купувачите се опитват да се възползват от последните крайбрежни сделки, Lucas Fox приветства новата вълна от проекти.

„Новите проекти се харесват на всички, както на местните, така и на международните купувачи, на всеки, който иска да притежава чисто нова модерна къща“, коментира Вон.

Разгледайте луксозни имоти за продажба в Испания

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти