LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

София е един от най-бързо растящите жилищни пазари в света

economic.bg

11.01.2024

София е на девето място по ръст на цените на жилищата сред 107 града от цял свят, според класацията на Knight Frank. Цените на жилищата в София се увеличават с 8.8% годишно и с 4.9% на тримесечна база.

Вижте актуални жилища за продажба и под наем в София.

Истанбул и Анкара имат най-големи увеличения съответно от 102% и 77% годишно. Други градове като Дубай (18%) и Загреб (14%) заемат четвърто и пето място според този критерий.

Факторите като недостиг на жилища, ръст на заплатите и ограничено строителство допринасят за високите цени.

Стокхолм, Братислава и Франкфурт отбелязват двуцифрен спад на цените от съответно 12%, 10.3% и 10.1%. В десетката на най-слабите градски жилищни пазари в света попадат още Копенхаген, Хелзинки, Хамбург.

Knight Frank отбелязва, че се очаква лихвите по ипотеките да намалеят през 2024 г. заради очаквани понижения на ключовите лихвени проценти в САЩ, Европа и други региони, разходите за обслужване на дълга ще бъдат значително по-високи от нивата преди пандемията. В резултат на това много бъдещи купувачи на жилище са принудени да навлязат на пазара на наемите.

Цялата статия прочетете тук.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти