LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

BBC: Банско е най-новият популярен център в света за дигитални номади

dnevnik.bg

05.10.2023

Би Би Си отбелязва, че Банско се развива бързо и става все по-популярен сред дигиталните номади в света. Това привлича вниманието на британската телевизия, която се интересува за причините за тази нова тенденция при хората, които работят дистанционно.

Според статистиките, цитирани от британската медия, всеки месец около 300 дигитални номада, избират този курорт за своето работно място. Този брой нараства по време на ски сезона. За сравнение, обикновено предпочитаните дестинации са били Лисабон, Барселона, Мадейра, Канарските острови и Бали.

С население 10 000 души, Банско е изключителен случай. Според Nomad List, цитиран от Би Би Си, градът е "най-бързо разрастващият се център за дистанционна работа" в света през последните пет години, с растеж от 231% след 2018 г. Този успех се дължи на събития като Банско Номад Фест, който предлага дискусии на живо, групови вечери и разнообразни активности сред природата.

Германският предприемач Матиас Цайтлер играе важна роля в развитието на условията за дигиталните номади в града. Той пристига в Банско през 2016 г. и създава Coworking Bansko, първото споделено работно пространство, което бързо нараства. Сега той работи по превръщането на изоставен хотел от комунистическата епоха в жилищен комплекс за дигитални номади с 200 апартамента и разнообразни удобства.

Някои дигитални номади се задържат в Банско за по-дълъг период и се интегрират в местната общност. Холандско-колумбийският предприемач Хосе Фиало управлява BanskoLab, кафене и културен център, където се предлагат езикови курсове и образователни семинари.

Също така, има и българи, които виждат възможности за развитие в Банско. IT специалисти като Димитър Дурчов и Димитър Вичев се връщат от чужбина, за да стартират Nestwork Coworking, място, което предлага уютна работна обстановка.

По мнение на Би Би Си, няколко фактора правят Банско толкова привлекателно място: ниски данъци, спокоен начин на живот и достъпни цени на недвижимите имоти в сравнение с западните стандарти. Въпреки че цените се повишават, те остават достъпни. Например, двустаен апартамент струва между 40 000 и 70 000 евро, а месечният му наем е от 300 до 500 евро, което е достъпно за чужденците.

Прочетете цялата статия тук.

Вижте офертите за продажба и наем в Банско

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти