LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

България е на 8 място в ЕС по най-бърз ръст на цените на жилищата

Investor.bg

05.12.2023

Цените на жилищата в България са се увеличили с около 70%, а инфлацията достигна 23,5%, в периода между 2015 и 2022 година, съгласно данни от Евростат. Също така, наемите са се увеличили с 18,5%.

Тенденцията на повишаване на цените на жилищата по-бързо от инфлацията е забелязана в почти всички държави - членки на ЕС, с изключение на Италия.

България е на осмо място по отношение на най-бързия ръст на цените на жилищата сред държавите – членки на ЕС. Лидер е Унгария с повишение от 154,3%, като жилищата са поскъпнали с над 100% и в Чехия.

България е на второ място в ЕС по темп на поскъпване на строителството на нови жилища за същия период, и е на първо място в ЕС по ръст на разрешеното строителство на нови жилища.

Разгледайте селекцията ни за луксозно ново строителство в България.

През 2022 година 69% от хората в страните членки на ЕС са живели в жилище, което е тяхна собственост, а останалите 31% са били наематели. В Германия, е по-различно, където 53 на сто от населението живее под наем.

Тенденцията както в България, така и в Европа е 53% от българите да живеят в къща, а 46,5% - в апартамент.

Цялата статия прочетете тук.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти