LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Новото разбиране за лукс

Вестник "Капитал"

30.04.2015

 София   Инвестиции   инвестиции   доходност   Доходност  

Далеч от мръсотията, градския шум и сивите жилищни комплекси, голям двор и стилна архитектура - това е съвременното разбиране за луксозен имот, като тенденцията се затвърждава у нас с всяка изминала година.

Дори първокласен апартамент в затворен комплекс, предлагащ всички възможни услуги, вече не е толкова атрактивен за платежоспособни клиенти, колкото къща в подножието на Витоша, признават от агенциите за имоти.

Заради ограниченото предлагане обаче, и то предимно на имоти, които трудно се вместват в определението за лукс на този сегмент, все още доминират апартаментите в затворени комплекси и тези от висок клас в централните или южните части на столицата.

Какво искат богатите

Трудно е да се изчисли точно какъв дял заемат сделките в луксозния сегмент, но може да се каже, че е от порядъка на 10%. Тук обаче агенциите включват всички сделки - за отдаване на апартаменти с месечен наем над 400 евро, както и за покупка на имот над 200 хил. евро.

Според анализатори купувачите с бюджет над 700 хил. евро се насочват към no отдалечените части на столицата, възможно най-високо в планината и далеч от зоната на старите къщи на бившите софийски села. Те бягат от райони със стари и занемарени жилища, липсваща канализация и мръсен въздух заради отоплението на твърдо гориво.

В списъка с изисквания са включени още: луксозното строителство, собствен парцел, достъпна и качествена инфраструктура, отопление на газ или ТЕЦ, дизайнерски интериор, архитектура от разпознаваеми архитектурни бюра.

По данни на звеното за имоти във високия ценови сегмент ЛУКС ИМОТИ на агенцията BULGARIAN PROPERTIES най-атрактивни са кварталите Драгалевци и Бояна, като брокерите отчитат интерес и към къщи в Симеоново, Бистрица и Панчарево.

„По мнението на нашите експерти един от най-подценените райони е Банкя - добро място за живеене и балнеокурорт с традиции, паркове и чист въздух", смята Никола Стоянов, управляващ партньор в ЛУКС ИМОТИ.

Недостатъците на Банкя са разположението му до неатрактивната западна част на столицата и все още затрудненият достъп до центъра и южните части на града.

„Големият недостатък на София е липсата на елитни квартали с традиции в строителството на къщи и вили, каквито сме виждали във всяка столица в Западна Европа и САЩ", посочва Никола Стоянов и добавя, че няма изгледи това да се промени в следващите 10 години заради комбинация от неблагоприятни фактори.

Ограничено предлагане

Това е и причината заможните клиенти да се насочват към слабо застроени локации или да купуват къщи в затворени комплекси и вилни селища, каквито вече се срещат в столицата и страната. И тук предлагането е ограничено, но има изгледи за раздвижване с обявяването на проектите за луксозни комплекси в Бистрица ("К енд К инженеринг"), Мало Бучино (Idea Buildings), Банкя ("Банкя резидънс" на австрийската "Робул") и др.

Все no-предпочитан вариант е и покупката на парцел и строителство на луксозен имот със собствени средства. Но свободни парцели във витошките квартали вече почти няма, а цените им трайно се покачват. Силно ограниченото предлагане на луксозни къщи и подходящи парцели е и причината сделки във високия ценови сегмент да се сключват най-вече с двустайни и тристайни апартаменти, и то за наем.

Запитванията за този тип имоти все още са три пъти повече от тези за многостайни апартаменти, мезонети и къщи. Топ кварталите са централните и южните части на София, както и кв. "Лозенец".

Въпреки това търсенето на по-скъпи къщи отбелязва двукратен ръст на годишна база, сочат данните на ЛУКС ИМОТИ. "Интереса го има и той е отчетлив", отбелязва Никола Стоянов. "Друг е въпросът дали на пазара съществуват достойни оферти, които са адекватно ценообразувани, за да отговарят напълно на достойнствата и характеристиките на имота", допълва той.

Агенциите са единодушни, че раздвижване в сектора ще има, след като инвеститорите преодолеят своята предпазливост и най-вече приложат уроците, научени след кризата.

Вижте анализа ни за наемните цени на луксозните имоти

Анализ за доходността от инвестиция в луксозни имоти

Разгледайте луксозни апартаменти в София

Разгледайте луксозни къщи в София

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти