LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

В Гърция и Испания сделката оскъпява имотите над 10%

Вестник "Монитор"

09.05.2016

Българският национален всекидневник Монитор излиза в бизнес раздела си с материал озаглавен „В Гърция и Испания сделката оскъпява имотите над 10%”, с автор Васил Нанчев. В материала аудиторията се информира относно последните имотни тенденции в Гърция и Испания и разходите по сделката за покупка на имот в тези страни. Авторът се позовавайки се на експертното мнение на брокера от Лукс Имоти Никола Чолаков, посочва, че българите най-често предпочитат да купуват редови къщи на Халкидики, като сделките са в рамките на 100 000-250 000 евро.

Можете да прочетете оригиналната статия тук

Разходите по сделката за покупка на имот в Гърция и Испания увеличават цената с 10-12 на сто, показа проверка на „Монитор”.

В южната ни съседка присъствието на адвокат при подготовката и изповядването й е задължително за цена на имота над 11 739 евро. За недвижимости до 44 020 евро услугата струва -1% от стойността им, а над тази сума - 0,4-0,5%.

Още 250-300 евро излиза проверката на собствеността и всяка допълнителна работа на юриста. Хонорарът на нотариуса по прехвърлянето е 1% от цената на сделката плюс 23% ДДС върху получената сума. Допълнителните разходи за нотариални печати, такси, изготвяне на данъчни декларации и справки, копия от договори, втори препис са до около 1000 евро. Комисионната на брокерите е към 3% без ДДС, а таксата за регистриране на собствеността на името на клиента - 0,5% от стойността по нотариалния акт плюс ДДС.

За приключване на сделката се плаща данък от 7 до 11 на сто в застроена зона. Отделно се дължи ДДС, ако имотът се продава от строител или фирма. При покупка от частно лице ДДС не се плаща.

„В зависимост от това къде се намира имотът, всяка година се плащат 6-8 евро на месец със сметката за тока, като в тази сума влиза и такса смет.

От 2009 г. бе въведен допълнителен данък. За имот с оценка от стотина хиляди евро той излиза на година от 300 до 350 евро”, обяснява Никола Чолаков от „Лукс имоти”. По думите му за къщите в затворените комплекси годишната такса за поддръжка на общите части е около 300 евро. Токът за жилище от 100 кв. м, обитавано от 4-членно семейство излиза през лятото от 70 до 120 евро на месец, а питейната вода - 25-30 евро. В зависимост от консумацията киловатчас ток в Гърция струва от 0,07169 до 0,13705 евро. Водата се таксува по същия начин от 0,46 до 4,03 на куб. м. В Гърция литър бензин А-95 е 2,50 евро.

Брокерът обясни още, че българите най-често предпочитат да купуват редови къщи на Халкидики, като сделките са в рамките на 100 000-250 000 евро. Според него интересът на нашенци засега е повече към първия ръкав на полуострова - Касандра (най-западният), но се засилва и към втория - Ситония.

В Испания при покупка на ново жилище се плаща 10% ДДС, сочи информация на Prian.ru. На вторичния пазар данъкът е 7%. Държавната такса по сделката и адвокатският хонорар са по около 1 на сто от стойността, а за изповядването й нотариусът взема около 2%. Отделно има местен данък за прехвърлянето на имота, който варира в зависимост от района на страната и цената на сделката от 8 до 10 на сто. Комисионната на посредниците е от 3 до 5%. Тя обаче се плаща по правило от продавача. Изключенията са в редки случаи при сделки със скъпи бизнессгради.

Редовният годишен имотен данък в Испания е 0,5-2% от кадастралната цена, която е обикновено 10-15 пъти по ниска от пазарната. Собствениците на жилища в кооперации плащат такса смет от 300 до 500 евро на година, а на еднофамилни къщи - 500-1500 евро. В елитните затворени комплекси таксата е включена в поддръжката на общите части, но е в пъти по-висока.

Месечната такса за електромер в иберийската държава е 15,84 евро, а киловатчас се таксува средно по 0,2367 евро. За водомер се плаща месечна такса от 15 евро, а кубик вода в зависимост от консумацията струва от 0,44 до 1,78 евро за куб. м. Бензин А-95 излиза средно 1,139 евро/л.

Брокери предупреждават: Ниските оферти крият големи рискове

Ниските оферти за жилища и апартаменти в чужбина винаги са съмнителни и към тях трябва да се подхожда много внимателно, предупреждават брокери. Най-често става дума за проблемни имоти.

„В Гърция има практика да се прави споразумение за условна собственост върху имота, но не е много рисково за граждани друга страна”, обяснява Никола Чолаков. „Примерно сключва се договор за наем за 200 години, срещу 50 000 евро. Притежателят може да няма преки наследници, но каквито и негови роднини да се появят след кончината му, те, според гръцките закони, могат да изискат права върху собствеността и да променят договора”, допълва той.

По думите му в съседната страна също се пускат немалко оферти менте, които са ниски, но после на клиента се показват други имоти.

Вижте нашата селекция от луксозни имоти за продажба и под наем в Гърция

Заявете консултация с експерт

Вижте нашите имоти в Испания

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти