LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Невена Валентинова: Луксозните имоти остават предпочитан вариант за инвестиция

Градът.bg

05.07.2017

Г-жо Валентинова, наблюдавате ли тенденция все повече българи, работещи и живеещи зад граница, да се завръщат в родината си и как това се отразява на имотния пазар, включително в луксозния сегмент?

Определено такава тенденция вече е фактор на пазара, като най-явно се забелязва в София. Групите купувачи са две: хора, които купуват луксозен имот и планират да се завърнат за постоянно в родината, и такива, които купуват с цел инвестиция. Първата група дава усещане за надежда, защото се състои от добре образовани специалисти, които отбелязват, че качеството на живот в България се подобрява при всяко тяхно връщане. Втората група са хора, които следят микропроцесите в сферата на имотите и вече са отбелязали повишената доходност от рентиране на премиум клас имоти в няколко големи европейски града. Платформи като Airbnb направиха малки революции в инвестиционната възвращаемост в луксозния клас.

Какъв е профилът на тези купувачи, към кои градове се насочват и от какъв тип имоти предимно се интересуват?

Ще си позволя да ги опиша с една дума - информирани. Независимо дали са на 30 години или на 50, те знаят отлично какво искат и с каква цел ще го използват. Основната група са хора между 30 и 50 години. Високообразовани, специалисти в професионалната си сфера или собственици на успешен бизнес. Интересен факт е, че лицата на възраст между 30 и 40 години купува предимно с цел инвестиция, а не за собствени нужди. А тези между 40 и 50 г. – за да подобрят стандарта си на живот, използвайки имота лично.

Най-висок интерес към луксозни имоти отчитаме в София, Варна и съседна Гърция. Имаме търсене и в други градове на България, които все още не могат да отговорят на съвременните критерии за луксозна архитектура и строителство. Там отчитаме дисбаланс между предлагане и търсене. За щастие инвеститорите се адаптират бързо. Скоро очакваме и Бургас да се включи в предлагането във високия сегмент.

Премиум купувачът търси просторен имот в затворен комплекс или сграда с добре организирани вътрешни правила. Интересно наблюдение е, че често първоначалното търсене за къща се променя към голям апартамент с размерите на къща, намиращ се в отлично организиран затворен комплекс. Заобикалящата среда става все по-водеща при избора на клиента. Всичко това е логичен процес - независимо колко луксозен е имотът ти, необходима е подходяща заобикаляща среда, за да имаш качество на живот или добра инвестиционна възвращаемост.

Кои са другите активни групи купувачи в луксозния сегмент?

Групата на хората със зелено мислене. Тъжен факт е, че сме на 4-то място в света по смъртност, причинена от мръсния въздух. Определено вече говорим за група купувачи, които се изнасят от центъра на София в квартали като "Бояна" и "Драгалевци", защото искат да дишат по-чист въздух. Хора, които инвестират в технологии в домовете си, насочени към оптимизиране и опазване на природните ресурси. Смятам, че ние (агенциите) и вие (медиите) имаме обществен дълг да информираме аудиторията си за всички нововъведения в областта и за всяка възможност да направим домовете и навиците си по-икономични. Зеленото мислене вече не е екзотика или временен тренд, а жизнена необходимост.

Дойде ли модата на небостъргачите в луксозния жилищен сегмент – забелязвате ли засилено търсене на апартаменти във високи сгради? Ще понесе ли пазарът офертни цени от 2800 - 5000 евро/кв.м без ДДС, каквито се предлагат в две високи сгради в София?

Модата на небостъргачите вече е факт. Освен българския заможен клиент към тях интерес има и чуждестранният инвеститор. Трябва да бъдем внимателни с прекалено оптимистичните прогнози за този сегмент. Всеки небостъргач е голям като обем площ за продаване. Ако се появят прекалено много оферти с цени от 5000 евро/кв.м, със сигурност ще се усети дисбаланс на пазара на недвижими имоти.

По ваши данни какъв процент от сделките с луксозни имоти са с цел инвестиция?

Луксозните имоти остават предпочитан вариант за инвестиция от страна на заможните хора. Обяснението е много просто - този сегмент не се влияе съществено от големи катаклизми в

икономиката. Стабилен е, липсват резки спадове в цената на актива за разлика от други сегменти на недвижимите имоти. В момента 60% са покупките с цел подобряване на качеството на живот и 40% с цел инвестиция.

Кои са най-търсените райони за луксозни имоти в София и в какъв ценови коридор се реализират сделките?

Най-търсени са кварталите с по-чист въздух - кв. "Драгалевци", кв. "Бояна", кв. "Симеоново", и районите около Борисовата градина. Поради предстоящото българско председателство на ЕС през 2018 г. идеалният център на столицата е също предпочитан избор. Най-често се реализират сделки в ценовия сегмент между 1100 и 2100 евро/кв.м. Разликата от 1000 евро/кв.м се получава от високия процент покупки на ново строителство, в чиято цена не са калкулирани довършителни работи и мебелиране.

Как оценявате предлагането на луксозни имоти в сравнение с търсенето? Кои по-големи и интересни луксозни сгради и комплекси от затворен тип се очаква да бъдат завършени до края на 2017 г.?

В момента има баланс между предлагането и търсенето на луксозни имоти. Лимитиран е броят на инвеститори, архитекти и строители, които могат да работят в този сегмент. The Royal Park Boyana и "Еделвайс 3" са двата премиум комплекса, които ще бъдат готови тази година. Първият вече е почти разпродаден и за нас остава само удоволствието да видим завършен един много качествен продукт.

Вие от години предлагате имоти в Гърция. Нараства ли интересът от българи за покупка там – в кои райони и за какъв тип недвижимости?

Интересът на българския купувач към Гърция нараства с всяка година. Насочен е предимно към Халкидики. Причините са близостта и изключително бързият достъп до полуострова. Там има две основни групи клиенти. Първата купува големи и луксозни къщи със собствен плаж, на първа линия или на локация с разкошна гледка. Използва имота за свои нужди. Поради тази причина се нуждае от наличието на поне 4 спални, за да настани цялото си семейство.

Втората група купувачи търси компактни като квадратура имоти, които отдава под наем. Това са къщи с 2 до 4 спални, които се намират в непосредствена близост до плажната ивица. Летният сезон в Гърция е много по-дълъг от този в България. Това прави инвестицията в луксозен ваканционен имот там атрактивна и търсена от българския клиент.

Разгледайте най-новите луксозни имоти в портфолиото ни в България за продажба и под наем

Направете вашата инвестиция след като разгледате имотите, които предлагаме в Гърция

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти