LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Никола Чолаков, агенция "Лукс имоти": Има българи и с по 2 къщи

Вестник "168 часа"

27.10.2016

Българският национален всекидневник "168 часа" излиза в бизнес страницата си с интервю относно интереса на сънародниците ни към имоти в Гърция, озаглавено "Никола Чолаков, агенция "Лукс имоти": Има българи и с по 2 къщи", с автор Сима Владимирова. В материалът аудиторията се информира относно последните имотни тенденции в Гърция, интересът на българите към имоти в южната ни съседка, данъците и възвращаемостта от покупката на имот в тези страни. Авторът се позовава на експертното мнение на страши брокера от "Лукс Имоти" Никола Чолаков.

Можете да прочетете оригиналната статия тук

- Г-н Чолаков, какъв е интересът на българите към имотите в Гърция?

- Засилен е. Интересуват се предимно от ваканционни имоти в Северна Гърция. Аз имам наблюдения най-вече за района на Халкидики.

- А как стои въпросът по островите?

- Няма голямо търсене от наши съграждани. Транспортирането е малко по-трудно - няма директни самолетни линии, които да летят дотам, за разлика от европейските държави, които осигуряват. Ако някъде съществуват, те са единични случаи.

- Колко имота на година купуват българи в Гърция?

- Относително е. Мога да говоря само за нашата фирма, а информацията е конфиденциална. Така че обобщено ще ви кажа - достатъчно хора вече имат имоти в Гърция.

- Говорим за двуцифрени или трицифрени числа?

- Не говорим за трицифрени числа, а двуцифрени, макар че сумарно от всички фирми, ако се съберат българите с имоти в Гърция, ще направят трицифрено число. Ние сме конкретизирани за Халкидики.

- Как стои въпросът с Атина и южните острови?

- През нашата агенция има много малко запитвания за райони извън Северна Гърция. Рядко се случва да потърсят имот в покрайнините на Атина

- На каква цена купуват сънародниците ни?

- Средно в диапазона от 180 до 300 хиляди евро. Имотите са предимно къщи в комплекс или редови къщи с квадратура 80-120 кв. м. Не всички са на морето, защото е трудно да си позволят имота на първа линия. Разбира се, продавали сме и имоти на първа линия.

- Какви са хората, които купуват?

- С добро икономическо положение, с личен бизнес или заемат по-добре платени позиции в добри компании.

- Откога е този интерес?

- Датира от 2007-2008 г. Както е при всяко търсене, първите години беше бум. Живял съм 12 г. в Атина, а после и 5 г. в Солун, където работех като брокер. До 2012 г. имаше много сериозно търсене от страна на българи, което с времето затихна поради кризата в Гърция и очакването за срив на цените. През последните 2-3 г. отново се наблюдава засилено търсене

- За лично ползване ли купуват сънародниците ни?

- По-голямата част купуват за лично ползване, има малък процент с цел инвестиция. По-скоро за определен период от лятото семейството отива на почивка, а през останалата част от ваканционния сезон го дава под наем или го отстъпва на приятели.

- Има ли възвръщаемост?

- Ако се избере подходящ имот - да, и ако се вземе само с инвестиционна цел.

- Случвало ли се е някой да препродаде имота?

- Засега няма такъв. Има хора, купили имоти от нас, идват за втора покупка с цел инвестиция и дават или единия, или и двата под наем, когато не са в Гърция.

- Какви са данъците там?

- В Гърция има два вида данъци върху имотите. Единият се включва в сметката за ток, плаща се всеки месец според квадратурата и данъчната оценка.

Колко е данъкът на месец към сметката за тока, защо другият е антикризисен и колко е той, какъв е българинът, купил си това лято имот за над 1 милион евро в Гърция и какви са допълнителните такси при покупка, може да се прочете в хартиеното издание на медията.

Вижте нашата селекция от луксозни имоти за продажба и под наем в Гърция

Заявете консултация с експерт

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти