LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Купувай в Гърция, цените са като у нас.

Вестник "24 часа"

28.06.2007

в-к "24 часа" от 28.06.2007 г. Препечатано със съкращения.

Вижте оферти от Гърция

Небесносиньо море, искрящ пясък, докосване от слънчев лъч. Прибавете стръмните планини, завършващи във водата, хилядите маслинови дървета, пръскащи успокояващи духа зелени багри, широки смокинови сенки. Наричат горното екзотична ваканция.

Далеч от славното си минало, Гърция от днешния ден може и да има някои неприятни черти като лесната избухливост и кресливост на гърците, мързел - чак предизвикващ симпатия, и относителна отговорност към понятието време. Никой обаче не може да отрече, че са дарени с едно от най-красивите морета и крайбрежия и с таланта да се забавляват.

С тези две неща, Гърция привлича все повече и повече българи които искат да си купят втори дом на нейното крайбрежие. Според данни от агенции за недвижими имоти всяка седмица по 5-6 клиенти от България отправят запитвания за възможностите за покупка. Къщи и вили има за всеки джоб - от апартаменти по 50-55 хил. евро до малки дворци по 2,3-2,5 млн. евро. Когато британците тръгнаха да купуват в у нас, пресата на Острова написа: „Купи България, България е секси".

Защо ли сега Гърция е секси за нас? Природата ни е не по-малко красива от гръцката, но беше. Вече е почти унищожена от дивашкото застрояване на крайбрежието с високи и изключително грозни хотели. Гръцката природа законът я пази. От София до Солун стигаш с два часа по-бързо отколкото до Бургас. И то по чудесна магистрала. Нашата още я строят, не се знае докога. Егейско море е чудесно за летуване още около първи май, хубавото време продължава до края на октомври. Сезонът в България е два пъти по-къс т.е. инвестиция във втори дом в Гърция носи два пъти повече облаги, отколкото тук. Какво може да си купи българинът в Гърция само на 5-6 часа път с кола от София, провери наш екип.

„Полуостров Халкидики постепенно се превръща във вилна зона на богатите хора на Балканите", казва Аспасия Каренцу от солунския офис на международната компания за продажба на недвижими имоти RЕ/МАХ. Халкидики е предпочитаната дестинания, защото до ръкавите му има перфектна магистрала и е на час път от Солун.

И още - в Гърция цените на къщите, услугите и кръчмите станаха почти еднакви с тези в България, само качеството е очевидно по-прилично. А и е нещо различно, екзотиката не бива да се пропуска като мотив.

„Откакто България е в ЕС, все повече българи купуват на Халкидики, а като се имат предвид десетките мерцедеси и поршета с български номера в Солун, страната ви става все по-желан пазар", казва агентът по недвижими имоти Панос Скарлатидис. Според колегата му Андреас Цириготис най-продавани в момента са апартаменти около 100 кв. м в новопостроени комплекси например са апартаментите в комплекс Конистро в селището Палиури на първия ръкав на Халкидики. Те са с площ от 100 до 140 кв. м. Цените са от 200 до 370 хил. евро. Жилищата са така оформени, че на 9 от тях се пада по един басейн. Към всеки апартамент има и градина, но в нея не може да се строи, защото ще прецакаш гледката към морето на комшията. Трябва да се знае, че едната трета от 140-те квадрата е... мазето.

На Халкидики и по островите не могат да се строят повече от два етажа. Затова предприемачите избутват още две спални в сутерена и апартаментът се продава като триетажен. Но пък балконите не влизат в квадратурата. „Апартамент от стотина квадрата за едно семейство е най-добре", разсъждава Цироготис. „Това ти е втора къща за уикенда или за седмица, а не мястото, където ще живееш целогодишно", казва агентът. „Имаш пари, строиш огромна къща, защото смяташ да живееш щастливо с цялото си семейство. Минават 10-15 г., децата порастват и се отделят. Обаждаш се на мен, искаш да я продадеш. На мен обаче ми е страшно трудно да я продам, заради начина, по който е посторена", твърди Цириготис. Според него, ако имаш парцел, е по-добре да построиш вила с няколко отделни апартамента, за да бъдат продадени. Или да се наследят, но задължително да бъдат отделени. Има опция купувачът да живее в единия, а да продаде другите. Или да бъдат продадени, ако собственикът изпадне във финансово затруднение. "За съжаление рядко някой се сеща за това", споделя опит агентът. Веднага сле това съветва, че по-добре е да се купи земя на Халкидики веднага, дори и да нямаш планове да строиш.

Българите вече могат да купуват като граждани на ЕС, т.е. като гърци в Гърция, докато до десетилетие ще бъдат изправени пред конкуренцията на купувачите от Западните Балкани, които се очаква да влязат дотогава в съюза. Земята за продан на Халкидики никак не е евтина, но само ще става по-скъпа - 1000 кв. м на първия ръкав Касандра се продават средно за 180 хил. евро. На втория ръкав - Ситония, цената е около 150 хил. евро за същата площ. Ако на първия ръкав един апартамент от 60 квадрата струва 70-80 хил. евро, на втория е около 50 хил. евро.

Гърците имат и желязното „правило на четирите декара". Можеш да строиш само ако купиш парцел минимум 4 декара. Ако теренът е извън регулация, можеш да застроиш до 20%, т.е. 200 квадрата на декар. Ако е в регулация, зависи от регулационния план на населеното място. Навсякъде е различно. „С новите цени на строителните материали строежът на квадратен метър стига до 1000 евро", казва и брокерката Денка Статева, която посредничи за покупки на имоти на остров Тасос. В последните седмици има повишение с 35 % на тухлите в Гърция. Статева е и малко скептична относно командироването на работници от България, които да строят на Халкидики или Тасос. „Ако си закараш работници оттук, трябва да се вържеш с фирма, за да им платиш осигуровките. За плащането става същото", казва тя.

Кандидат-купувачите трябва да знаят и тарифите за различни комисионни, които се плащат за извършените услуги. Когато сделката се прави през агенция, от купувача се вземат 2% от общата стойност, от продавача също 2%. В България е 3% за всеки. Като към комисионната се добави заплащането на адвоката и нотариуса разходите стигат до 9% от цената на имота. Законът задължава адвокат да посредничи при сключване на сделката и лично да подготви контракта за подписи. „Това е така, защото как можеш да разбереш, ако собственикът е ипотекирал имота в банка? Ами ако искам да продам къщата на родителите си, без те да знаят, с фалшиво пълномощно? Адвокатът проверява в ипотечния регистър. Юристът се наема от купувача и след сделката трябва да се увери, че собствеността е прехвърлена на негово име. Това става с удостоверение от ипотечния регистър", обяснява подробностите Цириготис.

До ипотечния регистър достъп има само упълномощен адвокат. Звучи малко налудничаво за XXI в., но факт е, че окончателното разрешение за покупка на имот в Гърция дава военното министерство в Атина. Причината е, че Северна Гърция се смята за стратегическа територия - навици от времената на Желязната завеса... За щастие това е само формалност. Но ако преди ЕС за такова разрешение за българин са отивали от 10 месеца до година, сега го дават максимум за 3 месеца. Времето е нужно, за да бъде проучено съдебното минало на кандидата чрез Интерпол. Комичното е, че преди да влезем в ЕС, ако българин искал да купи имот, в предварителните документи е трябвало да приложи биография и обяснение в свободен текст защо му е нужен имотът.

Чужденци се събират за общи сделки

Дори и да е поразширил кесията си средният българин, малко сънародници могат да си позволят да си купят апартамент в Гърция като втори дом. Но може да бъде преписана една интересна практика от Западна Европа. Има, да речем, сграда с 8-10 апартамента на брега на морето. Собственикът не ги продава поотделно, а им иска парите за всички накуп. Пуска обява в интернет и по жицата се събират купувачи, които си разпределят жилищата и дават парите. Сумата може да бъде взета и от гръцки банки, които по принцип не отказват финансиране, понеже до изплащането на заема имотът се води тяхна собственост.

Либерална към такава финансова схема е дори Гръцката национална банка според брокери. В селището Скиони например се продава 20-годишна сграда с 10 апартамента с обща площ 2900 кв. м. "Цената е общо 650 хил. евро и вече имаме запитвания от строителен предприемач от България и частни лица от Швеция и Германия", казва собственичката Ери Захопуло.

Апартаментите имат нужда от сериозно реновиране, но ако няма пари в наличност, могат да се ползват и така, както са. Подобен е случаят и с комплекс Молвдопиргос на Ситония. Тук има единични апартаменти по 60 квадрата за по 55 хил. евро. Мястото е спокойно, плажът приличен. Четири пъти повече пари за четири пъти по-голям лукс искат в съседното селище Спасиес. Тук строят еднофамилни къщи с артистичен вътрешен дизайн, за 50 м. от брега.

Строи се с масивен камък, което вдига леко цената. Къщата е на три нива и според размера ще се продава от 220 хил. до 270 хил. евро. Две от седемте постройки вече са продадени. „Руснаците са най-разточителните клиенти", казва Цириготис. Брокерът обяснява, че ако имотът струва милион евро и не е за продан, руснаците моментално дават два. Макар да срещат отговор "не", веднага дават 3 млн. Извънредно убедително звучат на 3,5 млн. "Парите като че ли не са пари за тях", клати рамене Цириготис.

"Купих двуетажната си къща в Ханиоти за 400 хил. евро. Беше в западнало състояние. Направих основен ремонт, подмяна на покрива, изхвърлих цялото старо обзавеждане и сложих ново. Сега цената й е не по-малко от 550 хил. евро", обяснява Георгиос Николаидис. Бившият шофьор на ТИР е женен за сръбкиня и има участие в строителни фирми в Ниш, Солун и на обекти край София. Къщата му е на втора линия, но според постигантите договорености, той има право на пътека през двора на комшията отпред, която да отведе домочадието му на плажа.

Един от най-прекрасните обекти за продан, посочени ни от агентите, е къща на върха на първия ръкав, извън селището Посиди. То е известно с огромните плажни барове и лудия нощен живот през лятото, но до великолепната вила на стойност 1,2 млн. евро се стига само с лодка по море. т.е. - защитена е от всякакви досадници. Къщата е издигната в т.нар. македонски стил, разбирай - архитектът е търсел сантимента от края на XIX в и началото на XX в. Има поне 500 квадрата двор, собствен кей. "Внимавай с покупката на тази къща! Ако аз съм й собственик, съм обречен да бъда таксиджия на децата си, което някак си не го разбирам като почивка", твърди Цириготис.

Нашенци стъпиха и на остров Тасос

Освен Халкидики, мнозина чужденци са харесали и големия остров Тасос като място за инвестиране в недвижим имот. Преди хората да открият явлението, наречено туризъм, всички селища на Тасос са били в неговата вътрешност, но не и на брега, с изключение на рибарските селища. Сега крайбрежието е застроено с хотели, а във вътрешността се намират т.нар. натурални имоти. В Теологос, основан през ХІІ в. и обявен за резерват на ЮНЕСКО, 30% от къщите са собственост на чужденци. В по-голямата им част това са германци, британци или скандинавци. Но и десетина българи.

Съвсем наскоро семейство наши предприемачи са купили парцел в селцето Казавити, където смятат да постороят 27 вили. Размерите им ще са от 85 квадрата до 125 квадрата. Цената - от 1500 евро до 2000 евро за кв. м. Според плановете комплексът ще прилича на нещо като тасоската Копривщица. Очаква се вилното селище да е готово до 2008 г. Къщите ще бъдат вдигнати само с камък и дърво.

Друг вариант на Тасос е да си купиш стара къща. "Могат да бъдат намерени постройки по 25 хил. евро. Смешни пари, но имотът има нужда от ремонт, казва брокерката Денка Статева от "Тасос пропъртис". Тя обяснява, че всеки проект за ремонт отнема 2,5 г. - да бъде направен и да мине през Офиса за реставрация, какъвто има само в Атина, "Дори при това положение пак си струва. Опитът ми сочи, че за последните 2,5 г. цените на имотите са скочили 2,5 пъти, споделя Статева.

Третият вариант за Тасос е покупка на парцел, където да строиш, 'Проектирането на къща от 300 кв. м струва минимум 13 хил. евро, обяснява брокерката, цените на самите парцели варират в зависимост от локацията и разположението.

Вижте оферти от Гърция

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти