LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

По-сериозен ръст на офертните цени на луксозните имоти в столицата

Клуб Z

24.08.2015

Българският информационно-аналитичен сайт Клуб Z излиза в икономическия си раздел с материал озаглавен „Имотите на бул. Витоша минаха 2 000 евро на квадрат. Сериозно?”, с автор Емил Петров. В материала аудиторията се информира относно последните имотни тенденции в София и повишаването на цените на недвижимите имоти в обновения пешеходен столичен район. Авторът, позовавайки се на експертното мнение на управляващия съдружник на Лукс Имоти Никола Стоянов, застъпва тезата, че подобни цени са реалистични само за имоти с изключителни характеристики и уникална локация.

Можете да прочетете оригиналната статия тук

За добро или лошо, през последните години „визията” на Столична община превърна емблематичния столичен булевард „Витоша” в мястото с най-много заведения, събрани накуп в София. С развитието на метрото, както и скорошното отваряне на последния ѝ ремонтиран участък, кафенетата на „Витошка” и като цяло пешеходната зона привличат сериозна част от туристите в столицата.

Префасонирането на района от улица с трамвайна линия, пътен трафик и луксозни бутици, в нещо като своеобразно „стъргало” със заведения и ресторанти, доведе и до сериозен бум на офертните цени на недвижимите имоти в района.

Колко ще ви струва, ако по една или друга причина искате да живеете близо до плеядата от кафенета, пицарии и сладоледаджийници на централната улица?

Доста сериозна сума. Справка в сайта imot.bg показва, че цените на имотите в района надминават 2000 евро на квадратен метър, като достигат 2300-2400 евро. При това, повечето оферти са за жилища в стари кооперации, строени около средата на миналия век, които имат нужда от сериозен ремонт. Уговорката е, че това са цените, които продавачите искат за своя имот. Но само преди година нивата бяха доста по-надолу от 2000 евро.

Какви са нивата на цените в столицата?

Според последния доклад на компанията Bulgarian Properties, през второто тримесечие цените на недвижимите имоти в столицата са се увеличили с 6% на годишна база до средно 780 евро на квадратен метър. Но в сегмента на т.нар. луксозни имоти се наблюдава дори по-голям ръст, в комбинация с изчерпване на добрите оферти на разумни цени.

Според Никола Стоянов, управляващ съдружник в агенцията ЛУКС ИМОТИ, през последните 3 месеца има по-сериозен от средния ръст на офертните цени на луксозните имоти в столицата, който през последното тримесечие достига дори 10% на годишна база. Става дума за продавачи в центъра, южни райони, както и такива, в близост до метрото, които покрай позитивните напоследък сигнали за възстановяване на пазара започнаха твърде много да надценяват своите имоти.

Но Стоянов е скептичен за цени от порядъка на над 2000 евро в района на „Витошка”.

„Това е много смело, но за мен тези цени са нереалистични”, казва той.

„В момента хората с висок бюджет - над 200 000 - 250 000 евро, са обикновено семейства, които имат поне две, а дори и три коли, търсят своята среда, градинки, гаражи, поддръжка на общите части и сигурност. Най-вече те са насочват към качествени, модерни сгради с безупречна архитектура и материали. А това обикновено се предлага от жилища в т.нар. затворени комплекси”, обяснява Стоянов.

Проблемът в центъра е, че като цяло жилищният фонд е в трагично състояние. Повечето съседи не могат да плащат общи разходи, които да позволяват да плащат за поддръжка на общите части и голяма част от сградите имат проблеми с основите и и покривите, показва реалността.

„2000 евро за квадратен метър в района на „Витошка”? Да, но само ако е в някоя новопостроена сграда с гаражи и асансьор, каквито макар и малко, се намират много в пресечките на „Витошка”. Същите и дори по-високи ценови нива са реалистични и за реновирани аристократични сгради в историческия център на столицата, около ул. „Съборна”, Президенството, театър “Иван Вазов” и „Жълтите павета”, категоричен е Стоянов.

Разгледайте луксозни имоти в София

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти