LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Тенденции при покупките на луксозни имоти през 2011 г. и перспективи за 2012 г.

ЛУКС ИМОТИ

През 2011 г. обемите продажби на луксозни имоти останаха на нива сходни с тези през 2010 г., която беше сравнително успешна за продажбите на такъв тип имоти. През първата половина на 2011 г. активността в най-високия пазарен сегмент беше по-голяма в сравнение с втората половина на годината, което донякъде е продиктувано и от цикличността на пазара в този сегмент. Нашите наблюдения сочат, че сделките с луксозни имоти са по-многобройни през първите месеци на годината.

Основното търсене е насочено към апартаменти в София на цени между 120 000 и 300 000 евро. Средната цена на сключените сделки с луксозни апартаменти в столицата през 2011 г. беше 165 000 евро, като тези ценови нива са съпоставими с нивата от 2010 г. Това ще рече, че на практика цените на елитните имоти се запазват стабилни.

Когато става въпрос за покупка на къща, купувачите са склонни да платят най-вече до 500 000 евро, а често и до 1 000 000 евро.

Относно наемите на луксозни имоти – средната наемна цена на големи луксозни апартаменти и къщи в София през 2011 г. беше 1 500 евро на месец.

Профил и предпочитания на купувачите на луксозни апартаменти и къщи

Към луксозни апартаменти се насочват обикновено по-млади семейства, при които начинът на живот е по-динамичен, децата са малки, а професионалната кариера или семеен бизнес са все още в процес на развитие. Купувачите на къщи са хора на възраст над 40 години, с по-големи деца и бизнес или кариера, достигнали до максималното развитие. Те имат повече време за себе си и дома си, а и търсят спокойствието, чистия въздух и природата. Луксозни къщи се купуват от най-заможните клиенти.

Предпочитанията са към напълно завършени и обзаведени жилища, които да отговарят в максимална степен на предпочитанията и вкусовете на новите им собственици.

Основните купувачи на луксозни имоти в момента са българи, най-вече от ИТ сектора, сектора на бързооборотните стоки и от аграрния сектор - успешни фермери, бизнесмени и др. Това са хора, които използват момента да си сменят жилището или да си купят второ.

Нагласите сред купувачи и продавачи се променят през последните години и при сегмента на луксозните имоти. Прагматичното отношение към лукса надделява и рядко в днешно време стават сделки без преговори за цената и финансовите условия на сделката. Сделките се сключват бавно, а участниците не са много. Кризата е усложнила условията на пазара, тъй като купувачите са станали по-внимателни към това, което купуват.

Търсене и предлагане

Обемът от сделки с луксозни имоти е отнсително малък на фона на общия пазар на имоти, но за сметка на това цените им не падат. На практика няма строителство на нови имоти и комплекси в елитния сегмент, от което можем да заключим, че предлагането на такива имоти ще бъде ограничено в следващите години, а елитните имоти ще се открояват все повече от останалите и ще бъдат все по-елитни. В един момент пазарът ще абсорбира истински луксозните имоти и ще има недостиг на такъв тип имоти.

Цени и перспективи

Очакванията ни като цяло за луксозния сегмент на недвижимите имоти са позитивни.

Цените на елитни имоти ще запазят стабилност и през 2012 г., а при липса на достатъчно предлагане, каквото е налице в момента, има условия за траен растеж на цените в средносрочен и дългосрочен план.

Елитните имоти все повече се обособяват като актив за добра инвестиция на финансови средства с цел предпазването им от инфлация и същевременно придобиване на висок социален статус на техния собственик. Тази тенденция е валидна през последната година и на пазарарите на други по-развити страни. Трябва да се подчертае обаче, че това се отнася за истински елитните имоти, които се доближават до това понятие на запад, а не за широкоразпространеното в България понятие за луксозно строителство, с което някои играчи на пазара спекулират, наричайки един стандартен имот с добри довършителни работи луксозен.

Разгледайте нашите имоти LUXURY SELECTION

---

Авторски права: 2012 ЛУКС ИМОТИ. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 55 или ни пишете на имейл: [email protected]. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.luximoti.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Лукс Имоти и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Лукс Имоти не носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.

© Лукс Имоти 2012.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти