LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Данък “Панелен лукс”

Списание "Тема", 1.11.2010, Статия "Данък “Панелен лукс”"

В брой 43/2010 г. списание "Тема" публикува обширна статия на темата за данък "Лукс", който се планира да се въведе. Според статията у нас под знаменателя на луксозните имоти влиза голяма част от стандартното строителство. Някои от тези характеристики намират израз и в данъчните оценки. Така колкото по-нов е имотът и на колкото по-централно място в големия град се намира, толкова по-висок е данъкът. Но не е за пренебрегване и фактът, че богатите предпочитат да живеят в палати в покрайнините на големите градове или в близките до тях села.

Помолен да коментира пазара на луксозни имоти на този етап Никола Стоянов - управляващ директор на Лукс Имоти - обясни, че от края на септември се наблюдава леко оживление на пазара на недвижими имоти най-вече в градските райони на София, Варна, Бургас, което се изразява в увеличен брой сключени сделки. Това се дължи както на по-активното напоследък предлагане на кредити, така също и на преценката, че цените са стигнали дъно. Затова хората с потребност имат стимул да направят покупка. От друга страна, в икономиката според редица наблюдатели вече се усеща успокояване, а и немалко предприемачи предлагат по-изгодни условия с цел привличане на клиенти, което е добра предпоставка за придобиване на ново жилище.

Но според Никола Стоянов като цяло имотният пазар се развива разнопосочно в различните части на България, а в последните месеци няма някаква сериозна промяна. Пресилено е да се твърди, че през лятото по морето е имало бум на сделките, тъй като броят на продажбите в никакъв случай не е бил по-висок от 2009-а, уверява Стоянов. Купуват най-вече руснаци, не липсват клиенти и от други националности.

Британците не са се оттеглили съвсем, но са значително по-малко, отколкото в периода до 2008 г. - ориентират се основно към селски имоти. Руснаците не са новите англичани като обем на продажбите, но като чуждестранен интерес в момента те имат доминиращата роля. Данък „Лукс" едва ли ще натисне надолу сделките с имоти, тъй като пазарът се изчисти от спекулантите. В момента оборотите са доста по-ниски в сравнение с периода преди кризата, но вече се говори за равновесие и стабилност. Освен това цените на луксозното строителство не са така подвластни на движение, както при средния и ниския сегмент, завършва коментара си управляващия директор на Лукс Имоти.

Прочетете цялата статия

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти