LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Луксозни имоти се купуват предимно от българи

Вестник "Пари", бр.110, 14.06.11, Статия "Луксозни имоти се купуват предимно от българи"

Вестник "Пари" публикува интервю със съоснователя на „Лукс имоти" Никола Стоянов, в която той коментира какво се случва в момента на пазара на луксозни имоти и какви са тенденциите в сегмента.

Ето и част от интервюто:

Господин Стоянов, каква част от купувачите на луксозни имоти са българи и каква - чужденци?

- Дори преди години, когато чужденците купуваха по-масово имоти в България, интересът им не беше насочен към луксозния сегмент, а към по-малки и евтини жилища или към жилища в центъра, нуждаещи се от ремонт, които те впоследствие ремонтираха. Сега може да се каже, че основната част от купувачите са българи, като за района на Варна разпределението е 80% българи и 20% чужденци.

Търсенето е насочено пo-cкopo към апартаментите или към къщите?

- Според данните на „Лукс имоти" в столицата в този сегмент търсенето е в по-голяма степен на апартаменти. Търсят се апартаменти, които имат функционалността на къща - с 3-4 спални, градина, като същевременно разходите за поддръжка и консумативи са доста по-ниски от тези на една къща. На пазара се предлагат и луксозни студиа и апартаменти с една спалня, но бихме могли да заключим, че по-голямата площ също е един от елементите на престиж при луксозния имот. Напоследък важен фактор при търсенето на луксозни апартаменти спрямо това на къщите е и сигурността, която в добрите комплекси от затворен тип е доста по-висока.

Данните на „Лукс имоти" за морската ни столица Варна показват наличието на голямо разнообразие от луксозни оферти, но в момента купувачите са насочили вниманието си предимно към елитните къщи, търсейки повече простор и уединеност.

ЛУКС ИМОТИ

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти