LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Луксозният сегмент е светлият лъч в жилищния пазар

Класа, бр.1125, 25.10.11, със съкращения

Когато икономическите условия станат тежки, богатите се хвърлят към все по-големи къщи. Продажбите на недвижими имоти със стойност над £1 млн. в Лондон стигнаха най-високото си ниво след жилищния бум от 2007 г., което позволи на елитната агенция Knight Frank, сред чиито клиенти са Кейт Мос и Свен Йоран-Ериксон, да отчете солидна печалба. Аукционерите във Франция също отчитат скок на сделките във високия клас.

Представителите на Sotheby's казват, че продажбите на престижни имоти във Франция и Монако са се увеличили с 38% през третото тримесечие спрямо предходния период.

Икономическите проблеми не са засегнали първокласните обекти в Лондон. По данни на Knight Frank цените на собствеността в центъра на столицата са нараснали с 9%, наемите – със 17%, а броят на сделките се е върнал към нивата отпреди срива.

Посредниците, отговарящи за жилищните и бизнес площите в Knight Frank, която е притежавана от мениджмънта си и развива дейност в Европа, Африка, САЩ и Азия, отчетоха със 7% по-висок оборот на компанията (£308 млн.) за годината до март 2011 г. Печалбата преди данъците се е покачила с 10% на £102 млн. Бизнесът е увеличил резерва от кеш до £91 млн. при £74 млн. миналата година.

Knight Frank потвърждава, че бумът не е универсален и единствено богатите харчат. „Икономическата слабост е причина резултатите в Лондон да се различават от общия тон във Великобритания за разлика от предходни цикли, макар че се наблюдаваше силна активност при вилите в районите на югоизток и изток от столицата“, посочва фирмата.

Подобен модел се наблюдава и във Франция, където пазарът на луксозни имоти се радва на силен интерес, макар че безработицата е 9.5%.

Sotheby's отчита сериозна активност в продажбите „въпреки спада на световните борси през август 2011 г., притеснителните икономически данни и дълговата криза в Европа и САЩ“. Аукционерите могат да се похвалят със 130 продажби на обща стойност ?113 млн. "Много сериозно постижение предвид проблемите, казва Александър Крафт от Sotheby's International Realty, Монако. Изглежда че кризата в еврозоната и глобалното забавяне не повлияха особено на пазара за луксозни жилища във Франция. Разбира се, някои купувачи се разколебаха, но повечето финализираха сделка. Като цяло можем да кажем, че клиентите са по-малко притеснени в сравнение с предходни години."

Sotheby's твърди, че за трите месеца до края на годината вече имат подготвени над 30 транзакции, всяка за над ?1 млн. „Очертава се превъзходен край на 2011 г.“, казва Крафт.

Не и за френските студенти, които наскоро се оплакаха на парижкия кмет Бертран Деланое, че в столицата е практически невъзможно да се намери жилище на поносима цена. Страната се бори да запази кредитния си рейтинг ААА в период на строги икономии.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти