LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

При нива от 1500 евро/кв. м пазарът на луксозни имоти у нас остава стабилен

Вестник "Класа", бр. 828, 20.08.10, Статия "При нива от 1500 евро/кв. м пазарът на луксозни имоти у нас остава стабилен"

Пазарът на луксозни имоти се стабилизира като обеми продажби при нива от 1300 до 1600 евро за кв. м. В това твърдение се обединиха експертите от компаниите на луксозни имоти у нас.

Полина Стойкова, оперативен директор на агенцията за луксозни недвижимости “Лукс Имоти”, коментира пред “Класа”, че през второто тримесечие на годината се наблюдават сделки както във високия сегмент, така и в най-ниския ценови клас. По думите й от края на 2009 г. цените на скъпия клас се задържат стабилни без допълнителен спад. “В първите месеци на годината преобладаващите сделки в София, реализирани от компанията, бяха именно в луксозния сектор и съотношението спрямо други имоти беше 3:1”, добави тя. А прогнозата й е, че цените на истински елитните имоти ще се запазят стабилни до края на 2010 г. През миналата година реално е завършил цикълът на сегментация на пазара и тепърва този тип имоти ще се оформят като отделен инвестиционен инструмент, който няма да бъде податлив на общите тенденции и особено на краткосрочните му колебания.

Весела Илиева, управител на “Юник Естейтс”, сподели пред “Класа”, че пазарът на луксозни имоти постепенно търси баланс, и допълни, че спадът на цените през последните две тримесечия е под 10%, като само през първото тримесечие на 2009 г. е бил над 20%. И Илиева бе категорична, че пазарът се стабилизира и това създава сигурност в клиентите. По думите й в момента средно цената на квадрат за луксозен апартамент е около 1500 евро, като единствено стойности в района около Докторска градина в София държат много по-високи нива.

Според Полина Стойкова средните стойности, на които се сключват сделки за апартаменти в столицата, варират между 1300 и 1600 евро за квадрат. Тя добави, че и цените във Варна са сходни. Разбира се, има предлагане на имоти и над тези стойности, но до сделки над 1600 евро на кв. м се стига изключително рядко.

Оказва се, че предимно руснаци проявяват интерес към скъпия сегмент, и то най-вече към тези на морето - във и около Варна, както и на юг около Слънчев бряг, Созопол и Лозенец. Стойкова добави, че те са изключително взискателни към екстрите на имотите и комплексите, в които се намират, и подхождат много селективно при избора си. Въпреки това експертите са категорични - на този етап основни купувачи във високия клас са българи.

ЛУКС ИМОТИ

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти