LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Гърция – актуални тенденции при покупките и наемите на луксозни имоти

LUXIMMO

19.06.2015

 Гърция   Инвестиции   инвестиции   Халкидики  

Вече сме в разгара на летния сезон и все повече българи поглеждат към Гърция с търсене на имот под наем за лятната ваканция, а други - на добри възможности за покупка на качествен имот в някой от популярните курорти в Северна Гърция.

Гърция привлича все повече български туристи и купувачи на имоти заради своята близост и бърз достъп с автомобил от България, прекрасна природа, приятен климат целогодишно с дълъг летен сезон, разнообразни плажове и кристално чисти води и не на последно място – изключително изгодни и достъпни цени на имотите.

ЛУКС ИМОТИ предлага луксозни имоти в северна Гърция от 2007 година. До 2014 г. търсенето беше в рамките на 150-250 хил. евро. Основно се купуваха така наречените мезонети, които представляват редови къщи и са доста разпространени като тип имот в Северна Гърция.

„От тази година наблюдаваме много интересна тенденция - голям интерес към имоти с цени над психологическата граница от 1 млн.евро. Клиентите, които се обръщат към нас са основно български купувачи, които са хора със сигурна работа, добри доходи, собствен бизнес. Сред тях са и обществено известни личности и музиканти, които купуват не за финансова инвестиция, а за собствено ползване. Може да кажем, че те инвестират в собственото си благополучие, добрия отдих и добрия лайфстайл на собственото си семейство. Те купуват със сърце”, коментира актуалните тенденции Никола Стоянов, управляващ съдружник в ЛУКС ИМОТИ.

Районът на Северна Гърция се оформи като регионален център, който привлича граждани от всички съседни държави, не само от България. Много граждани от Македония, Сърбия, Румъния купуват на Халкидики, което поддържа пазара там доста жив и броя на сделките продължава да е стабилен.

Най-голям интерес традиционно има към п-ов Касандра, като за по-елитни се считат селищата, разположени във вътрешната част на полуострова, която гледа към втория ръкав. През последните години нараства интересът и към п-ов Ситония, където ваканционните селища Никити, Вурвуру, Неос Мармарас и др. привличат все повече туристи заради кристално чистите води, спокойствието и популярните бийч барове, които се считат за едни от най-добрите на Халкидики.

Предпочитанията на купувачите са към къщи, като задължителен елемент от търсенето е имотът да има морска панорама, а по-взискателните купувачи държат задължително да са на първа линия непосредствено на плаж.

Наемателите на луксозни имоти търсят подобни параметри на имотите, като предпочитат да наемат самостоятелни къщи, които да разполагат с двор от поне 300 кв.м. и да са в непосредствена близост до плаж за максимално удобство. Наемните цени на подобни имоти започват от около 300 евро на нощ.

Процедурата по покупка на имот в Гърция много прилича на тази в България, като има някои особености, за които нашите консултанти ще ви информират. Целият процес по покупката трае около 30 дни, като няма особени изисквания по отношение на български купувачи, тъй като всички купувачи от страни-членки на ЕС се третират като местни и могат свободно да закупуват имоти в Гърция.

Вижте нашата селекция от луксозни имоти за продажба и под наем в Гърция

Заявете консултация с експерт

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти