LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Имоти на знаменитости в Гърция

Анна Хинова

05.05.2015

 Инвестиции   Пазарни тенденции в Гърция   инвестиции   Гърция  

Материал dnes.dir.bg

Роднини, собственици и наследници на знаменитости в Гърция продават техни исторически къщи, вили, мезонети и апартаменти. Те не не са в състояние да ги поддържат и да покриват разходите им, съобщава в. "Имерисия", цитиран от БТА.

Вилата, в която Мария Калас е живяла като дете, е изоставена от години, а собственикът на имота, който се намира в Атина, се е съгласил там да се открие музикална академия на името на световно известната оперна певица.

На пазара от 2012 г. е и вилата на Демис Русос, която е на площ от 400 кв. метра, а за нея са поискани два милиона евро.

Миналата година родната къща на известния гръцкия поет, романист, драматург, историк, литературен критик и преводач Костис Паламас в град Патра на полуостров Пелопонес бе продадена, а неин купувач е станал 75-годишният грък Танасис Стефанопулос, който има бизнес в САЩ.

Къщата на световноизвестния гръцки писател и мислител Никос Казандзакис, в която той е получил вдъхновение за най-големите си произведения, но не се намира в Гърция, а на френската Ривиера, също се предлага от брокери. Тя е в Антиб (Франция), където писателят и неговата съпруга се настаняват през 1948 година.

Наред с него исторически имот, където са написани значими страници от живота на фамилията Онасис, също е пуснат за продан срещу сумата от 12,5 млн. евро, но досега няма интерес за него.

Става дума за терен от 3,5 декара в прочутия атински квартал Глифада, който се намира в близост до морето и до известен голф район на гръцката столица, един от най-скъпите в страната.

До преди няколко години там се е намирала една от къщите на фамилията Онасис, която, за жалост, е била съборена от един от следващите собственици. Теренът е бил продаден от внучката на Онасис Атина преди пет години, но впоследствие е сменил двама собственици.

От години за продан е и луксозната вила на легендарния китарист на Пинк Флойд - Дейвид Гилмор на о-в Родос. Тя е на площ от 575 кв. метра и е място, където световноизвестният музикант дълго време е пребивавал.

Отдавна на същия остров се предлага и изоставена вила, построена за италианския диктатор Бенито Мусолини. Вила Де Веки е била вдигната за него през 1936 г. но той е бил убит, преди да успее да я посети. Двуетажната постройка от дърво и камък впечатлявала с красотата си. Тя е построена на хълм и от нея се открива невероятна гледка към Егейско море.

Вилата е построена от италианския благородник и верен поддръжник на Мусолини Чезаре де Веки. Самият Мусолини пък имал план да използва Родос като морска база, от която да създаде нова Римска империя и да разпространи италианското влияние в Близкия изток.

Неотдавна стана известно, че историческата вила на фамилията Папандреу в атинския елитен квартал Палио Психико, в която са живели три поколения политици - бащата Георгиос, синът Андреас и неговият син, също Георгиос, е обявена за продан от внуците, а исканата за нея цена е 1,8 милиона евро.

Списъкът се допълва от имоти на известната гръцка актриса Ели Ламбети и на певеца Димитрис Митропанос, чийто дом, известен като "червената кооперация", бе превърнат в резиденция на посланика на Венецуела, както и от недвижимости на още много други знаменитости.

Междувременно цените на имотите в Гърция продължават да се понижават, но спадът значително е забавил темповете.

В опит да съживи жилищния пазар гръцкото правителство прие схемата, известна като „златна виза“ - издаване на разрешително за пребиваване на инвеститори в имоти над 250 хил. евро, които идват от държави извън Европейския съюз (ЕС).

Гръцкото финансово министерство реши да отложи и прилагането на данъка върху печалбата от продажбата на имоти в страната. Налогът трябваше да влезе в сила през миналата година, но беше отложен за 31 декември 2016 г.

Разгледайте имоти за продажба и под наем в Гърция

Свържете се с нашия консултант имоти в Гърция Никола Чолаков

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти