LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

12 интересни факта за Гърция

Profit.bg

23.04.2015

 Инвестиции   инвестиции   Гърция   Интересни факти  

Разгледайте имоти за продажба и под наем в Гърция

Свържете се с нашия консултант имоти в Гърция Никола Чолаков

Убедени ли сте, че добре познавате южната ни съседка Гърция? Вижте няколко любопитни факта, които може би не знаете за нея:

В Гърция има 120 000 000 маслинови дръвчета

Гърция е третият най-голям износител на маслини в света. Маслинените дръвчета са навсякъде. Дръвчета, засадени през 13-и век, все още дават маслини и днес. Не е изненадващо, че маслините присъстват на трапезата на гърците винаги.

В Гърция има над 3 000 острова

Бройката варира в зависимост от това колко голяма територия считате за остров. Само между 166 и 227 обаче са населени. Най-големият гръцки остров е Крит. Санторини пък е един от най-известните в света.

Има над 100 археологически музея

Гърция се гордее с историята си и в страната има много археологически музеи. Почти до всички по-големи руини има музей наблизо.

Разгледайте имоти за продажба и под наем в Гърция

Някога Зевс е ръководел света от тук

Или поне така пише в Гърцката митология.

Връх Олимп е висок 2 917 метра.

Гърците обичат спорта и до връх Олимп, естествено, има организиран маратон. Той е изключително тежък, защото включва изкачване до 2695 метра и спускане. Финалът на дистанцията е в близкото градче, а трасето е дълго 43 км. Любопитен факт е, че миналата година победител при жените беше българската състезателка Христина Козарева, която се справи с тази задача за 6 часа и 4 минути.

Древната Олимпиада е била много по-различна от днешната

Всички знаем, че Олимпийските игри се провеждат за първи път в древна Гърция. Първите игри са били преди около 2 700 години.

Те са имали само една дисциплина – бягане около 200 метра.

След това са въведени и други дистанции, но първите 15 Олимпиади са били само за бягане.

Хиляди хора са идвали от цяла Гърция, за да наблюдават състезанията, като древният стадион е имал 45 000 места!

Олимпийските игри са се провеждали дори по време на война, като се е обявявало един месец примирие по време на игрите. Не е имало медали за първо, второ и трето място. Давал се е венец от маслинови клонки само на победителя. Възможно е да е имало и финансова награда.

Днешна Гърция е само една малка част от Древна Елада

Гръцката цивилизация в пика си е владеела части от днешна Италия, Турция и Африка.

Гласуването е задължително

Гласуването в Гърция е задължително, макар че това не се съблюдава съвсем строго. Все пак, Гърция е сред държавите с най-висока избирателна активност в Европа – 70-80%.

Гръцкият език се говори от 3000 години.

Той е един от най-старите езици в света. В Гърция няма нито една река, годна за плаване, тъй като 80% от релефа на страната е планински.

Над 40% от населението на страната живее в столицата Атина.

Старческите домове са рядкост в Гърция.

Повечето възрастни хора живеят у дома си. За тях се грижат по-младите или има домашни помощници. Не е странно гърците да живеят с родителите си, докато се оженят.

Където и да се намирате в Гърция – морето е на най-много на 137 километра от вас!

Разгледайте имоти за продажба и под наем в Гърция

Свържете се с нашия консултант имоти в Гърция Никола Чолаков

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти