LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Разклонението на третия метролъч ще тръгва от Орлов мост и ще стига до The Mall

Вестник "Капитал"

09.03.2017

Новото разширение на метрото към квартал "Слатина" ще минава през търговски център The Mall на бул. "Цариградско шосе", край "Арена Армеец", зала "Фестивална", при румънското посолство до 31 СУ за чужди езици и мениджмънт "Иван Вазов" и след това ще се влива в основното трасе преди кръстовище "Орлов мост". Това реши експертен съвет в края на февруари, когато се разгледаха двата възможни варианта за новата част от третия метродиаметър.

Общата дължина на трасето e около 6040 м, а новите станции ще са седем. Изпълнителният директор на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев обясни, че след като е избран вариант за маршрута, може да започне работа по идейния проект, пише "Градът.бг".

Вариантите

Автор на проучването, което представлява прогноза на търсенето и моделиране на натоварването по третия метродиаметър, е фирма "Транспро". През септември 2016 г. то е предадено на дружеството "Метрополитен", а е внесено в Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) към Столичната община през януари тази година.

Експертният съвет, който обсъждаше вариантите за разширение на метрото, включва 58 членове, председател е главният архитект на София арх. Здравко Здравков, а заместник-председатели са арх. Бойка Къдрева и инж. Деляна Сеченска от НАГ.

Другият вариант за третия метродиаметър минава от бул. "Брюксел" по ул. "Проф. Цветан Лазаров", бул. "Асен Йорданов", ул. "Гео Милев" до бул. "Евлоги Георгиев". Вариантите са били сравнявани по показатели като дължина, брой метростанции, брой пътувания на ден, средна скорост на пътник и др., но вторият вариант отстъпва на първия по всички показатели. В избрания маршрут броят пътници в градския транспорт е по-голям.

Прогнозната стойност е около 250 млн. лв., но все още не е осигурено финансиране за разширението. Досега строителството на метрото се финансираше с европейски средства - по оперативна програма "Транспорт", но засега няма предвидени пари за новата отсечка до "Слатина".

Миналата седмица беше направен и пробивът за метрото при столичния квартал "Красно село". Третият метродиаметър ще свързва кварталите "Хаджи Димитър" и "Овча купел". Строителството трябваше да приключи в края на 2019г., но столичния кмет Йорданка Фандъкова заяви пред Канал 3, че има шанс проектът да бъде изпълнен по-рано – във втората половина на годината.

Разгледайте нашите предложения за луксозни имоти в София, в близост до станции на метрото

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти