LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Качествена среда на живот търси модерния градки обитател

Градът.bg

16.05.2017

Средата на обитаване, степента на завършеност, функционалността и енергийната ефективност на жилищните сгради стават определящи за избора на модерния градски обитател. Продължава тенденцията към строителство на затворен тип комплекси, които съчетават високия комфорт и съвременните удобства на градския живот с чистото усещане за пълноценен живот сред природата. В същото време се повишава търсенето на първокласни имоти с по-голяма квадратура и панорамна гледка от поколението 30+. Техническото изпълнение на сградите също вече е с най-качествените съвременни системи и материали, гарантиращи комфорта, сигурността на обитаване, ниските експлоатационни разходи, дългия живот на сградата и устойчивата във времето естетика. Това коментираха водещи строителни предприемачи и консултанти в панел 2: ПАЗАРЪТ И ПРОДУКТЪТ на Годишната конференция "Инвестиции и строителство на жилищни сгради".

Клиентите търсят подобряване на средата на живот, а жилищният пазар в последните 2-3 години еволюира в посока предлагане на качествен продукт. Модерният ползвател е с по-виоки изиквания както към визията на сградата, така и към функционалността на жилищното пространство, оптимизиране на чистата жилищна площ с добра осветеност, климатичен комфорт и шумоизолация. В София се очертава търсене на луксозни жилищни имоти в престижни квартали. В същото време на дневен ред е развитието и на затворен тип комплекси със самостоятелни къщи със собствен двор в околоградските територии.

Изискванията на обитателите ще продължават да се повишават, но пазарът няма да понесе рязък скок на цените. Затова е необходимо предприемачите да ограничат печелбата до нормалните 10-20% от търговската стойност на крайния продукт.

Технологиите за сградни инсталации помагат да направим сградите по-умни, интерактивни и подготвени за бъдещето, отбеляза Васил Такев, главен мениджър продажби LP&DM в ABB България. Компанията създава прагматични решения и продукти за максимален комфорт, ефективност, безопасност и устойчивост. Иновативните технологии са насочени не само към обитателите и собствениците на сградите, но целят общото подобряването на социалните условия, околната среда и устойчивото развитие, коментира Васил Такев. Той обясни какво налага тази промяна в подхода към жилищните инсталации, а именно - дигитализация и хипер-свързаност, промени в енергийния модел, четвъртата индустриална революция, както и промяната в очакванията на клиентите от продукти към интегрирани системи. Затова вече Акт 16 е необходимо, но не е достатъчно условие едно жилище да бъде предпочетено от модерния купувач. В общия случай, клиентите нямат ясна концепция как искат да изглежда техния мечтан дом. Всеки един елемент от инсталациите ще остарее. По-добре е да остарява като катедрала, посочи Васил Такев, като поясни, че инвестицията, необходима за преход от "приемливо" към "чудесно" е пренебрежима на фона на цялото жилище. Дори и малката промяна в яркостта на светлината и осветеността, шума и озвучаването, температурата и влажността, води до качествена промяна в усещането за комфорт.

Според Такев е необходима съвместна работа на всички участници в изграждането на един дом, създаване на обща концепция на жилището и неговите инсталации, с въззможност за индивидуализиране на крайното решение. Системата за домашна автоматизация Free@Home на АВВ е създадена, за да обхване, с оптимизирана инвестиция, всички инсталации в един модерен дом - осветление, отопление, вентилация, охлаждане, слънцезащитата (щори и завеси) и контрол на достъпа; климатизация и пожароизвестяване; управлението на отделни електроуреди, ел. консуматори като помпи, вентилатори, ел. врати и прозорци, поливни системи и др.

Клиентите търсят искат все по-високо ниво на завършеност на сградите, коментира и инж. Явор Арсов, мениджър архитектурни и инфраструктурни проекти в Оргахим. Все повече купувачи търсят услугите на архитекти и интериорни дизайнери при оформление на своите жилища, има повишаване на тяхната компетентност и информираност, и стремеж към влагане на по-качествени продукти. Оргахим е производтел на продукти с грижа за здравето на хората, посочи инж. Арсов, като отбеляза, че в България 2-5 пъти е по-замърсен въздуха в закрити помещения. Новите иновативни бои на фирмата – със сребърни йони имат антибактериален ефект и ниско съдържание на летливи органични съединения (ЛОС).

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти