Качествена среда на живот търси модерния градки обитател

Средата на обитаване, степента на завършеност, функционалността и енергийната ефективност на жилищните сгради стават определящи за избора на модерния градски обитател. Продължава тенденцията към строителство на затворен тип комплекси, които съчетават високия комфорт и съвременните удобства на градския живот с чистото усещане за пълноценен живот сред природата. В същото време се повишава търсенето на първокласни имоти с по-голяма квадратура и панорамна гледка от поколението 30+. Техническото изпълнение на сградите също вече е с най-качествените съвременни системи и материали, гарантиращи комфорта, сигурността на обитаване, ниските експлоатационни разходи, дългия живот на сградата и устойчивата във времето естетика. Това коментираха водещи строителни предприемачи и консултанти в панел 2: ПАЗАРЪТ И ПРОДУКТЪТ на Годишната конференция "Инвестиции и строителство на жилищни сгради".

Клиентите търсят подобряване на средата на живот, а жилищният пазар в последните 2-3 години еволюира в посока предлагане на качествен продукт. Модерният ползвател е с по-виоки изиквания както към визията на сградата, така и към функционалността на жилищното пространство, оптимизиране на чистата жилищна площ с добра осветеност, климатичен комфорт и шумоизолация. В София се очертава търсене на луксозни жилищни имоти в престижни квартали. В същото време на дневен ред е развитието и на затворен тип комплекси със самостоятелни къщи със собствен двор в околоградските територии.

Изискванията на обитателите ще продължават да се повишават, но пазарът няма да понесе рязък скок на цените. Затова е необходимо предприемачите да ограничат печелбата до нормалните 10-20% от търговската стойност на крайния продукт.

Технологиите за сградни инсталации помагат да направим сградите по-умни, интерактивни и подготвени за бъдещето, отбеляза Васил Такев, главен мениджър продажби LP&DM в ABB България. Компанията създава прагматични решения и продукти за максимален комфорт, ефективност, безопасност и устойчивост. Иновативните технологии са насочени не само към обитателите и собствениците на сградите, но целят общото подобряването на социалните условия, околната среда и устойчивото развитие, коментира Васил Такев. Той обясни какво налага тази промяна в подхода към жилищните инсталации, а именно - дигитализация и хипер-свързаност, промени в енергийния модел, четвъртата индустриална революция, както и промяната в очакванията на клиентите от продукти към интегрирани системи. Затова вече Акт 16 е необходимо, но не е достатъчно условие едно жилище да бъде предпочетено от модерния купувач. В общия случай, клиентите нямат ясна концепция как искат да изглежда техния мечтан дом. Всеки един елемент от инсталациите ще остарее. По-добре е да остарява като катедрала, посочи Васил Такев, като поясни, че инвестицията, необходима за преход от "приемливо" към "чудесно" е пренебрежима на фона на цялото жилище. Дори и малката промяна в яркостта на светлината и осветеността, шума и озвучаването, температурата и влажността, води до качествена промяна в усещането за комфорт.

Според Такев е необходима съвместна работа на всички участници в изграждането на един дом, създаване на обща концепция на жилището и неговите инсталации, с въззможност за индивидуализиране на крайното решение. Системата за домашна автоматизация Free@Home на АВВ е създадена, за да обхване, с оптимизирана инвестиция, всички инсталации в един модерен дом - осветление, отопление, вентилация, охлаждане, слънцезащитата (щори и завеси) и контрол на достъпа; климатизация и пожароизвестяване; управлението на отделни електроуреди, ел. консуматори като помпи, вентилатори, ел. врати и прозорци, поливни системи и др.

Клиентите търсят искат все по-високо ниво на завършеност на сградите, коментира и инж. Явор Арсов, мениджър архитектурни и инфраструктурни проекти в Оргахим. Все повече купувачи търсят услугите на архитекти и интериорни дизайнери при оформление на своите жилища, има повишаване на тяхната компетентност и информираност, и стремеж към влагане на по-качествени продукти. Оргахим е производтел на продукти с грижа за здравето на хората, посочи инж. Арсов, като отбеляза, че в България 2-5 пъти е по-замърсен въздуха в закрити помещения. Новите иновативни бои на фирмата – със сребърни йони имат антибактериален ефект и ниско съдържание на летливи органични съединения (ЛОС).

Настоящата статия е авторска и правата върху нейното разпространение принадлежат на нейния автор. Всички снимки, текстове, видео клипове, графични материали и банери в тази статия са собственост на LUXIMMO и са защитени по закона за авторското право на Република България. Ако желаете да използвате информацията в тази статия, моля свържете се с нас, за да получите разрешение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти