LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Няма да има небостъргачи в кварталите на София

Politika.bg

07.08.2017

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Няма да има небостъргачи в кварталите. София привлича половината от инвестициите в България и интересът е логичен, но е нужно да има гаранции за добра и подредена градска среда.

- Одобряването на строителството на нова висока сграда на бул. "България" от общинския съвет предизвика недоволство сред столичани. Какво е мнението ви за този тип сгради, имат ли място те в столицата?

- В София има високи сгради още от 70-те и 80-те години на ми¬налия век - това са Японския хо¬тел (98 м), сградата на КНСБ на пл. "Македония" (78 м), хотел "Родина" (104 м), хотел "Хемус" (86 м), сградата на Министерството на транспорта (80 м) в самия център и др., включително и няколко жилищни блокове в "Младост" по 70 м. На бул. "Цариградско шосе" се построиха няколко високи сгради, които станаха своеобразен вход на София.

С излизането от икономическата криза и оживлението в икономиката се появиха и много нови инвеститори, които искат да строят в София. София привлича половината от инвестициите в България и интересът е логичен, но в същото време е нужно да има правила, които да гарантират добра и подредена градска среда.

Възложих на главния архитект Здравко Здравков да направи анализ на законодателството и да предложим на Народното събрание промени, с които да затворим вратички в закона, които позволяват заобикаляне на позволените параметри на строителство. Имахме среща с народните представители от групата на ГЕРБ, които се ангажираха с внасянето на промените в парламента. Давам си сметка, че въвеждаме ограничения за инвеститорите и строителите, но съм убедена, че когато има ясни правила за всички, това е добре и за тях.

Нашата първа цел е да не допускаме строителство на небостъргачи вътре в жилищните квартали. Затова въвеждаме таван от 75 метра за зоната, в която се позволява високо строителство, т.нар. "смесена многофункционална зона". Затваряме и възможността да се строи без ограничение на височината и в пъти над ограниченията на Общия устройствен план, чрез използване на текст от ЗУТ за т. нар. "ъглови имоти". Предложили сме сгради от 125 метра само в зоната "комплексни градски центрове", която е на големи булеварди и предлагаме обособяване на три зони, в които да могат да се строят сгради над тази височина.

- Ще трябва ли да преустановите ремонта на бул. "Прага" и да преработвате проекта така, че да се върнат там паветата? В срок ли вървят останалите ремонти?

- Ремонтът на бул. "Прага" продължава така както сме го проектирали още през 2015 г. Продължаваме ремонта, след като информирахме Министерството на културата за всички обстоятелства, поради които сме заложили смяна на паважната настилка. Най-важни са практическите аргументи - бул. "Прага" е изключително натоварен участък от вътрешния градски ринг, по него се стига до 3 от най-големите болници, свързва асфалтови булеварди, движат се 3 тролейбусни линии и една автобусна. Паважната настилка е в толкова лошо състояние, че това се отразява на състоянието на новите тролеи, както и на качеството на придвижване на линейките.

Миналата седмица започнахме строителството на метрото през "Овча купел" 1 и 2 до Околовръстния път при "Горна баня". Това е вторият етап от третия лъч, който е с дължина 3,8 км. Четирите нови метростанции ще са на бул. "Линкълн", на бул. "Монтевидео", в "Овча купел 2" и на Околовръстния път към кв. "Горна баня". Целта ни е до средата на 2019 г. и тези квартали да стигат до центъра за 12-14 минути. Като на последната станция изграждаме и връзката с жл линията София-Перник и буферен паркинг за около 600 автомобила. По време на строителството затваряме бул. "Линкълн" и осигуряваме обходен маршрут по ул. "Зеленика".

На другите места в района на станциите ще има само частични стеснения. Надявам се гражданите да проявят търпение. Участъците от бул. "Асен Йорданов" и бул. "Шипченски проход" ще са готови в края на август. Изпълняват се локалните платна на Северната тангента и реконструкцията на моста „Чавдар". През август фирмата, която ремонтира един от участъците на бул. "Цариградско шосе", на които през зимата се появиха пукнатини, ще ремонтира в рамките на гаранцията за собствена сметка. Освен ремонтите по основни пътни артерии, до момента сме направили изцяло около 30 улици в кварталите.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти