LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

София ще се учи от Париж как да стане по-устойчив и привлекателен град

Градът.bg

29.05.2017

Френският опит при градското планиране, инструментите за ангажиране на гражданското участие и създаването на ясни и ефективни правила ще бъде представен на "Обществен форум за Зелена столица" на 29 и 30 май 2017 г. в София. Събитието се организира съвместно от посолството на Франция в България и Столична община.

Форумът има основна задача да разгледа подходите за изграждане на по-устойчив и привлекателен град за всички граждани чрез проактивна стратегия за градско планиране и мобилност. За тази цел са поканени водещи експерти от България и Франция, които ще споделят своя опит и ще спомогнат за дефинирането на по-добри стратегии в областта.

Ерик Жан-Баптист, урбанист и заместник-директор на общинската дирекция по градско планиране на Париж, ще изнесе презентация на тема "Стратегическото градско планиране на Париж: Необходимост от политическа визия, гражданско включване и ясни правила в менажирането на града". Главният архитект на Столична община Здравко Здравков ще представи "Визия за София 2050: Как да изградим по-устойчив и атрактивен град?". А Силвия Чакърова и Ангел Буров от Съюза на урбанистите в България ще представят "Сподели квартала" - проекта за модел за споделено развитие на жизнена среда, извършен в столичния жк "Яворов" (и ул. "Цар Иван Асен II).

Жан-Баптист, Здравков и Чакърова ще участват и в дискусионен панел "Добрите практики за гражданско участие в планирането и развитието на градската среда", в който с въпроси ще се включат професионалисти, представители на компании и неправителствени организации.

Гост на събитието ще бъде и Севрин Кашо, отговорник проекти в Център за устойчива мобилност към Агенцията за мобилността на община Париж. Той ще говори за политиката за устойчива градска мобилност на Париж: Ограничаване на използването на конвенционални лични автомобили и предоставяне на възможности за ползване на колективен градски транспорт и зелена мобилност.

Жан-Франсоа Рьотиер, бивш заместник-председател по транспорта, Метрополия Нант, ще представи политиката за устойчива градска мобилност на Нант в контекста на стратегията за градско развитие.

"Рехабилитация на индустриални терени и развитието на публичните пространства в контекста на градската устойчивост" - това ще бъде тема на презентацията на Борина Андию, архитект и директор на Willmote & партньори, Франция.

В дискусионния панел за градска мобилност ще се присъединят Елица Панайотова, координатор на проект "Зелена София" към Асоциация за развитие на София, и Мартин Заимов, заместник председател на Българска Асоциация Електрически Превозни Средства.

В средата на май т. г. "Градът Медиа Груп" организира Годишната конференция "Инвестиции и строителство на жилищни сгради", където основен акцент беше модерното и устойчиво планиране на София, както и взаимодействието между общинските власти и бизнеса за създаване на привлекателна жилищна и градска среда. На форума представители на строителните предприемачи и община София изразиха готовност да работят заедно за създаването на модерна и елитна София.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти