LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

В очакване на златната година

Вестник "Капитал"

26.06.2017

Европредседателството ще донесе нов бизнес за хотели, ресторанти, превозвачи, търговци, кетъринг и озвучителни компании и много други

София ще е различна през първата половина на 2018 г. Тогава България ще води председателство на Съвета на Европейския съюз. Това значи, че повечето от събитията, които няма да са в Брюксел, ще са в София. Извън политическата част хилядите делегати ще донесат и бизнес. Основно за хотелиерите, но и за ред други компании: транспорт, кетъринг, ресторанти, конферентни зали, преводачи и т.н. Размерът на допълнителния оборот е труден за преценка, но е от порядъка на десетки милиони. Малка част от постъпленията ще са през организацията и бюджета на българската държава. Която между другото се бави с избора на дружествата, които ще обслужват събитията.

От януари до юни 2018 г. през столицата ще преминат над 22 хил. делегати. Това включва гости от всякакви нива, от държавни глави до чиновници от различни дирекции на държавната администрация. В предварителните разчети, направени този април, се предвиждаха около 20 събития от т.нар. категория А - срещи на високо ниво, на които посетителите ще са от ранга на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. Освен тях ще има над 150 събития на министерско и парламентарно ниво. България ще посрещне и много работни групи от всички краища на Европа. Броят на събитията се изменя и увеличава, като първоначалната им бройка 218 вече набъбна на около 300, но част от тях могат да отпаднат.

До момента темата с председателството се върти основно около ремонтите, в които е затънало то. Първоначално държавата беше предвидила 150 млн. лв. общ бюджет. Дотук е прехвърлила 17 млн. лв. на НДК в капитала му, а преди няколко седмици отпусна още 28 млн. лв. Отделно за тази година са отпуснати 8 млн. лв. за ремонта на Резиденция "Бояна", като през 2018 г. е предвиден още 1 млн. лв. Над 21 млн. лв. ще отидат за ремонт на зала в сградата на Народното събрание, но той няма да завърши за председателството. За булевард "Брюксел" до летището отидоха други 11 млн. лв. Това обаче са пари, които отиват основно към шепа строителни компании и не облагодетелстват особено никой извън малък кръг от хора.

Основното, което вълнува бизнеса, е как председателството на съвета на ЕС ще успее да раздвижи определени сектори на икономиката. Предстоящата 2018 г. ще бъде може би най-добрата година за хотелиери и редица свързани индустрии в градската икономика. Реконструкциите в местата за настаняване текат с пълна пара. От хотелиерския бранш очакват в скъпия клас хотели скокът на цените да е дори двоен, а леглата да са пълни. Сред чакащите да покажат способностите си са и кетъринг компаниите, като храната винаги е нещото, което се помни дълго време. Сериозен бизнес ще има и за транспорта. Посетители на събитията ще са и консуматори на всякакви други стоки и услуги, затова минибум могат да очакват и добрите ресторанти и магазините в централните зони.

Проблем е липсата на яснота какво, къде, кога точно и в какъв мащаб ще се случва. Пълният календар на събитията се очаква едва през юли. Бавят се и много поръчки, които са под риск от обжалване. В редицата са търговете за кетъринг и за наем на автобуси, които ще сноват между хотелите и НДК. А летище София все още чака отговори от други летища, с какво са се сблъсквали по време на такъв пиков и важен период.

Мащабът ще е невиждан досега: най-много гости ще има през април, май и юни, като тогава се очаква необходим капацитет от около 6 хил. нощувки, изчисли служебният ресорен министър Деница Златева. От хотелиерските асоциации бяха уверили Златева, че ще се справят с месечния таван на нощувките. Общата леглова база на четири и петзвездните хотели в София, включително и тези извън центъра (които не са подходящи за целите на високия ранг на събитието) е около 8 хил. Решаването на бизнес задачата с председателството ще покаже и дали София може да изпълни със съдържание развявания през годините, но и празен към момента лозунг за дестинация за конферентен туризъм.

Разгледайте нашето портфолио с луксозни имоти за продажба и под наем в София

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти