LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Брокери очакват повече сделки и по-спокоен ръст на цените на жилищата през 2017 г.

Вестник "Капитал"

02.12.2016

Засилено търсене, по-голямо предлагане и покачване на цените на жилищата в София. С това се характеризира пазарът, обобщиха представители на над 40 агенции на недвижими имоти по време на дискусията, организирана от сайта Imoti.net в четвъртък. Експертите обаче смятат, че не може да се говори за балон, защото ръстът е устойчив. Сред заключенията от дискусията е и това, че за пръв път от години водещ двигател е местното търсене, дори във ваканционния сегмент, където повече от половината от сделките вече се сключват с български граждани.

Стабилен пазар

"През тази година се наблюдава цялостна промяна на нагласите на пазара, като има бързо разгръщане на тенденции, натрупвани през последните години", коментира Полина Стойкова от Bulgarian Properties. Според нея в София масово стартират големи обеми ново строителство на фона на постоянно нарастващото търсене. Сделките от началото на годината отчитат ръст с около 10 на сто, показват данните на компанията. Това се отразява и на цените на имотите в столицата - средно 800 евро за кв.м в началото на годината и 900 евро през третото тримесечие, сочи още статистиката на агенцията. При новото строителство средните цени варират около 950 - 1000 евро за кв.м, а на вторичния пазар са с около 80 - 100 евро по-ниски. Скъсяват се и сроковете за реализация на имотите, като в някои случаи продажби се осъществяват и за около месец.

С позитивен поглед към 2017 г.

За следващата година брокерите на недвижими имоти очакват повече сделки и по-спокоен ръст на цените на жилищата на фона на очакваното ново строителство, което ще излезе на пазара през 2017-2018 г. Според тях това ще осигури и повече равновесие на вторичния пазар, където се очаква предлагане на по-разумни цени.

Разгледайте всички наши оферти за ново луксозно строителство в София

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти