LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Реставрират близо 20 старинни къщи във Велико Търново

Фокус радио

22.06.2017

Близо 20 старинни къщи, намиращи се в старата част на Велико Търново, ще бъдат реставрирани. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. По фасадите на осем от тях вече започнаха строителните дейности. Собствениците на още десетина къщи са изразили готовност за бързо изпълнение на издадените от кмета на Велико Търново Даниел Панов предписания. Добрата тенденция продължава вече повече от година. Още 20 са сградите в историческата част на Велико Търново, чиито ремонти, започнали през миналото лято, вече са приключили. Те са разположени по улиците "Независимост", "Стефан Стамболов", "Велчо Джамджията", "Михаил Кефалов" и др. Подобна по своите мащаби реставрационна дейност в стария град не се е случвала през последните 30 години.

На собствениците на още 36 къщи със статут на паметници на културата за втори път са издадени предписания за предприемане на необходимите ремонтни дейности по фасадите, конструкцията и покривите. Тези жилищни имоти са разположени по главните улици в старата част на Велико Търново. Още 56 сгради, намиращи се по второстепенните улици, също са проверени от разширена Комисия, включваща експерти и специалисти както по културно-историческо наследство, така също и по строителство и устройство на територията.

Община Велико Търново и кметът Даниел Панов апелират собствениците да спазват силуетните планове и определените според тях цветове на фасадите на сградите. Така например, наскоро бе установено, че собственикът на недвижим имот на площад "Цар Асен I" боядисал в жълт цвят дограмата на прозорците. След намесата на Общината, само за ден елементите бяха пребоядисани в изискуемия по силуетния план цвят. Необходимите изисквания са налични в дирекция "Строителство и устройство на територията".

Разгледайте нашите предложения за луксозни имоти в района на град Велико Търново

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти