LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

8% доходност от луксозен имот

Списание "Икономист"

03.10.2017

36 на сто от клиентите във високия клас купуват с цел отдаване под наем или препродажба след реновация

Годишната доходност от вложени средства в луксозен имот варират от 6,5 до 8 на сто. 64% от клиентите купуват луксозните недвижими имоти с цел собствено ползване, а останалите 36 на сто с инвестиционни намерения – най-често отдаване под наем или препродажба. Това показват обобщените данни на специализираните агенции за най-високия сегмент от наемния пазар. На практика вложението в лукс имоти на годишна база може да се равнява само на вложения на фондовата борса, но без риск да загубиш парите си. Дори и не може да се прави сравнение с банкови депозити, при които лихвата е много под 1 на сто.

Инвестиция завършен лукс имот

“За да се постигне добра доходност, луксозният имот задължително трябва да е изцяло завършен и да разполага с достатъчно на брой паркоместа”, обясни за “Икономист” Невена Стоянова от Luximmo. Тя даде пример с клиент на агенцията, в която работа, който е закупил 5 луксозни апартамента в центъра на София и ги отдава под наем. Годишната доходност на база вложените пари възлиза на 15 на сто.

Още повече се печели от туриста

Нискотарифните авиокомпании, които последните години докарват туриста от цял свят в столицата, се оказва, че дават тласък и на пазара на наеми на луксозни имоти у нас. “Лукс апартаменти, отдадени на заможни туриста, осигуряват на инвеститорите дори по-висока доходност от 8 на сто на годишна база. Изискванията за тях са да са разположени в близост до метростанциите и в централните части на столицата”, добави Стоянова. Тя уточни, че повечето инвеститори наемат отделни фирми, за да поддържат тези недвижимости. В този случай доходността намалява, но поддръжката на жилището не отнема от времето на наемодателя. Представители на въпросните дружества посрещали туристите от летището, почиствали след гостите и подготвяли жилището за следващите. Отдаването на луксозните имоти се случвало най-често през световните сайтове booking.com и airbnb.com.

Чуждестранни купувачи

На пазара на имоти в София се оформя нова група купувачи, търсещи инвестиция в цели жилищни сгради или група апартаменти, които да управляват и да отдават под наем на хотелски начала, посочват брокери. Обикновено това са чужденци, които познават този модел и виждат възможност за прилагането му на българския пазар. Спецификата при такива сгради е, че включват основно апартаменти с една спалня и ограничен брой по-големи жилища. Тъй като на пазара липсват сгради с подобно разпределение, вариант е преустройството на имоти в строеж. Макар и не много големи, отново става въпрос за лукс имоти, разположени в централни части на София, които да гарантират висока доходност на собствениците си.

Купи, ремонтирай и продай

Другият начин да се печели от луксозен имот е комбинацията - покупка, ремонт и последваща бърза препродажба. “Нараства делът на клиентите, които търсят печалба от препродажба в рамките на година. Най-често това са хора с бюджет около 150 000 - 200 000 евро, които купуват жилища за ремонт в централните части на София. В стандартния случай те инвестират около 50 ООО евро в пълно обновяване на имота и го препродават в рамките на няколко месеца, като търсената цена е 250 000 - 280 000 евро”, разказват експерти в сферата на луксозните имоти. Чистата печалба от операцията може да достигне 50 000 евро.

Брокерите уточняват, че подобни сделки не се случват много често, защото жилища с такъв потенциал се намират трудно на пазара. Любопитна подробност е, че с препродажби от този тип най-често се занимават съпругите на заможни бизнесмени, а предпочитаните локации са районите около НДК и Докторски паметник, както и преките на бул. „Витоша“, бул. „Патриарх Евтимий“ и др.

Съществуват и купувачи, които до момента са живели под наем, но в даден момент са решили да придобият имот, за да могат с месечните си плащания към банка да придобият собствен имот, вместо да дават парите на хазаи.

Насладете се на нашата специална селекция луксозни апартаменти ново строителство София

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти