LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Потребителското доверие расте, българите оптимисти за икономиката

Вестник "Труд"

09.02.2017

Потребителското доверие у на расте по всички показатели, отчита Националният статистически институт (НСИ) в свое проучване за нагласите през януари 2017 п, което институтът публикува на всяко тримесечие. Общият показател на доверие на потребителите в България се покачва с 2,5 пункта в сравнение с равнището от Октомври 2016 г.

Хората в градовете са по-големи оптимисти от тези в селата, при тях индексът расте с 3,3 пункта, а в малките населени места с 0,6 пункта спрямо три месеца по-рано. Общата оценка на потребителите за развитието на икономическата ситуация в страната през последната година се подобрява с 1,4 пункта спрямо мнението им през предното тримесечие.

Прогнозите на домакинствата за следващата година са по-малко негативни спрямо предходното наблюдение, посочват от НСИ. Мнението на българите е, че през последната година има покачване на потребителските цени въпреки отчетената дефлация в страната. Потребителите смятат, че има увеличение на цените, но с по-слабо темпо спрямо оценките им, регистрирани от анкета през октомври.

По-благоприятни в сравнение с октомври 2016 г. са и очакванията им относно промените във финансовото състояние на домакинствата, като се наблюдава и положителна промяна в оценките им за следващата една година. Според проучването българите са по-склонни за покупка на дом или ремонт на жилище през тази година. Позитивна е и нагласата на потребителите относно покупка на автомобил.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти