LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Трето поколение офис сгради навлиза на пазара

Градът.bg

27.04.2017

Излезе трето поколение офис сгради, както в глобален мащаб, така и в България. Това са енергоефективни, "зелени" сгради, които у нас се строят или изградени в София. Те са със съвременен дизайн, разполагащи с високотехнологични сградни системи, ефективна използваемост на площите и други екстри. Но все още има проблем с изграждането на социална среда, което е едно от основните изисквания на работещите в офисите предимно млади хора. Да имат в една сграда работно място, но и кафенета, ресторанти, зони за отдих и забавления. Новите изисквания създадоха и нови стандарти за измерване на площите.

Следващите няколко години ще има удвояване на офис сградите у нас. Тенденцията у нас е много благоприятна, като в последните години има ръст на наемите на офис площи средно с 8-9% на година. По отношение на типа наематели България се различава от съседните страни по това, че у нас са концентрирани най-вече BPO и IT компаниите. През следващите няколко години се очаква стабилност на новозаетите офис площи.

През 2017 г. се очакват да бъдат завършени около 140 000 кв. м офис площи и добрата новина е, че повечето от тях са заети. За догодина са планирани още 10 000 нови кв. м офиси, като процентът на незаетите площи намалява от 20% през предходните години, до около 10 % за 2017 г. Би могло свободните площи да се увеличат до 16%, което ще промени баланса на пазара на офис площи.

Този анализ на пазара на офис площи у нас прави водеща консултантска компания. Той е част от глобално проучване за тенденции при офис проектите, стратегиите и профила на наемателите и предизвикателствата пред инвеститорите.

Какви са нагласите на наемателите и инвеститорите в съвременни офис сгради, как се развива пазарът на офис площи на световно ниво и до каква степен новите тенденции се отразяват на пазара в България, каквo търсят наемателите в България и какви стратегии предприемат инвеститорите за да отговорят на изискванията им, са основните показатели отчетени в глобално проучване. За него са анкетирани над 400 компании на световния и местен пазар.

Какви са глобалните тенденции?

43% - Покачването на разходите трябва да бъде активно управлявано

49% - Икономическата несигурност е основно предизвикателство

79% - Активно се търси ефективност на пространството,за да се намалят разходите

Динамика на пазара в България

Какво диктува избора на нашия регион и страна като локация ?

Качеството на работна ръка – 40%

Разходи за недвижими имоти – 53%

Качествена и удобна инфраструктура – 46%

Основните критерии за избора на сграда са:

Разходи за недвижими имоти – 83%

Сградна ефективност – 58%

Достъп до транспорт – 43%

Вътрешната оптимизация на офис площите е ефективен начин за намаляване на разходите

Това е тренд, който се наблюдава през последните години. Това е и основна причина 83% от анкетираните транснационални компании да избират България и региона за инвестиции и отварянето на офиси.

Какви са нагласите на наемателите?

Половината от наемателите са притеснени от икономическата нестабилност, отчитат консултантите. И това е основното предизвикателство за пазара. Почти същият процент от броя на анкетираните се фокусират върху активното управление на разходите като най-важна предпоставка за намаляването им е ефективното управление на площите.

Профил на наемателите в България

За 78% качеството на работната среда е решаващо

Служителите са по-скоро склонни да се преместят в по-малка компания – 23%

Да пътуват по-дълго време – 21%

Да изберат по-малко атрактивна локация – 20%

43% -държат на удобствата в непосредствена близост до офиса

Разгледайте нашите предложения за луксозни офиси в страната

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти