Пазарът на офис площи тръгна нагоре

С 43% повече са наетите офиси на годишна база

Ръст във всички сегменти на пазара на бизнес имоти характеризира първото тримесечие на 2017 година. Проектите в строеж също нарастват, като част от тях се очаква да бъдат реализирани още в рамките на 2017 г. Наемни сделки за близо 32 000 кв. м офиси са сключени в наблюдавания период, което представлява ръст от 43% на годишна база. Основни наематели остават IT и ВРО компаниите с дял от 60% от всички транзакции. Активното търсене в комбинация с недостига на готови първокласни площи предопределя и високия дял на сделки за офиси в процес на изграждане - 29% от общия обем за тримесечието. Разширенията на наетите площи бяха друг източник на активност през периода - примери са сделките на Cargill в SPS Tower и на RegiocoM, които наеха 1500 кв. м в Веnchmark Business Center. Интересът на наемателите е фокусиран основно върху първокласните площи, като това отразява политиката на много работодатели да привличат и задържат качестве¬ни служители с атрактивни условия на труд.

Завършените офиси през първото тримесечие бяха ограничени, като единственият по-значим проект бе Collider Activity Center с 5150 кв. м отдаваема площ. Макар до края на 2017 г. да се очаква завършването на 150 000 кв. м, недостигът на клас А офиси продължава. По-голямата част от тези площи са планирани за втората половина на годината, поради което сделките за офиси в строеж ще се запазят като тенденция. Към момента в процес на изграждане са над 300 000 кв. м. Сред по-значимите проекти, започнати в първото тримесечие на 2017 г., е Сграда 15 на Business Park Sofia с отдаваема площ от 20800 кв.м. Делът на свободните площи в столицата се задържа около 9.6%. Наемите също остават стабилни - 13 евро на кв. м месечно за офиси клас А. Пазарът на индустриални площи в София продължава да се движи основно от логис-тичния и ритейл сектори. Въпреки че интересът остава висок, активността бе по-слаба през първото тримесечие на годината, отчасти заради ограниченото предлагане на съвременни складови площи под наем.

Наемният пазар е движен основно от краткосрочни договори, докато компаниите, търсещи дългосрочни решения, се ориентират към строителство за собствени нужди. Тръжните процедури за избор на логистичен оператор на големи ритейл и производствени компании са другият основен източник на пазарна активност.

През първото тримесечие в София бяха завършени едва 11 390 кв. м индустриални площи, повечето от които за собствени нужди. Единственият спекулативен проект е Фаза 4 на Logistics Park Universal в източната част на града. В района на летище София разрешение за ползване получи офисния и логистичен център на австрийската компания за санитарни материали Hagleitner Hygiene. Към края на първото тримесечие на 2017 г. общо76 000 кв. м индустриални площи са в процес на изграждане в София, от които 22 000 кв. м са спекулативни.

В следващите тримесечие се очаква стартирането на допълнителни 23 000 кв. м. Строителната активност в индустриалния сегмент в страната е сериозна с няколко значими завършени проекта от началото на годината. Швейцарската компания PaleMontech отвори фабрика в Монтана, а OsraM Lighting завършиха производствените си центрове в Пловдив. Пазарът остава доминиран от проекти, изграждани по задание на клиента или за собствени нужди. Една от значимите инвестиционни сделки през периода бе придобиването на 8 800 кв. м складове в източните покрайнини на София от белгийската компания II CosMetics.

Разгледайте нашето портфолио с оферти за офиси

Настоящата статия е авторска и правата върху нейното разпространение принадлежат на нейния автор. Всички снимки, текстове, видео клипове, графични материали и банери в тази статия са собственост на LUXIMMO и са защитени по закона за авторското право на Република България. Ако желаете да използвате информацията в тази статия, моля свържете се с нас, за да получите разрешение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти