LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Пет тенденции за офис средата през 2017 г.

Градът.bg

22.05.2017

Изминалата 2016 беше интересна година при проектиране на офис среда и работни места за бизнеса. Много от световните брандове като Google и Аpple променят изцяло дизайна на офисните си пространства, обърнати към технологиите на бъдещето, с ясното съзнание, че доброто работно място генерира лоялност на служителите и увеличава маржовете на печалбите. Специализирани изследвания открояват тенденциите при офис пространствата през 2017 г.

Служителите - клиент номер едно

През 2017 г. ще се засилва тенденцията все повече компании да инвестират в подобряване на цялостното преживяване на своите служители на работното място, като по този начин бъдат привличани най-талантливите. Служителите са ключови ползватели на работното пространство и най-ценен актив за всеки работодател, така че компаниите ще работят за създаване на ефективна среда като условие за задържане на най-добрите.

Изследване на Jones Lang LaSalle подчертава ролята на обособените пространства за сътрудничество и усамотяване, което насърчава колективната работа и срещите, като средната площ на служител всъщност намалява от 7 на 5.5 кв. метра. Добавени са екстри като портиерна служба в помощ на служители и посетители, като в крайна сметка очакванията са за ръст на приходите от 3 на 8%, увеличаване на продуктивността и подобрено самочувствие на служителите.

В IBM - една от най-големите компютърни хардуерни компании в света, са анализирали възможностите как да задържат най-добрите си служители благодарение на подобряване на работното пространство. Специална програма IBM Corporate Service Corps за професионално развитие и услуги улеснява работата в екипи дори когато служителите са в командировка в чужбина или са на срочен договор. Според осем от десет участници програмата значително увеличава шансовете за развитие в компанията.

Осигуряване на по-добро работно пространство за опитни професионалисти е водеща тенденция за големите компании през 2017 г. и брандове като IBM и JLL проправят пътя за задържане на най-талантливите.

Мисли технологично

Това може да бъде топ трендът за 2017 г. Напредъкът на технологиите е решаващ за пазарните успехи. Компаниите въвеждат системи, задължително конфигурирани за мобилни устройства, с мисъл за работата на дигиталните екипи. Технологично съвместимите пространства и свързаност позволяват на служителите да работят лесно и да използват удобства като специфични приложения, безжично зареждане, смарт свързаност, облак базирани решения и модела Software as a Service (SAAS).

Компаниите констатират, че технологичните пространства и динамичните мебели създават стойност за служителите. С напредването на технологиите служителят ще бъде в състояние да включи фитнес и здравни елементи в работния си ден, а не само по време на почивките. Вече се вижда ръст при работните места с регулиране на височината, ергономични столове, офис зелени площи, "прави" планьорки, дни на "физическото самочувствие" с масажи и фитнес салони.

Проектирането на работните места отразява технологиите в настоящия момент. Преди десет години технологичните разходи са съставлявали само 7% от бюджета за вътрешно строителство в една средностатистическа компания, а сега може да надхвърлят 25% от общите разходи.

Децата на хилядолетието

Децата на хилядолетието ще променят работната среда. Според Forbеs те са адаптивни индивиди - първото чисто технологично поколение, носят свежи идеи и нов начин на мислене. С нарастване на техния брой сред наетите все повече компании ще бъдат принудени да адаптират своята среда, за да ги запазят. В Америка например това поколение е най-многобройното и до 2015 г. вече е надвишило следвоенната генерация. Ключови думи са социално взаимодействие и сътрудничество - те живеят със смартфоните си, нуждаят се от гъвкавост и споделяне. Но най-важното - имат драстично различен поглед върху това какво се очаква от тях в работата. Те имат добри знания и умения в технологиите, имат висока самоувереност, могат да работят върху много задачи едновременно, енергични са и предпочитат работата в екип. Ето защо бизнесът създава пространства, предназначени да улеснят работата в екип.

Не йерархия, а пространства за работа по задачи

Среда, която насърчава и улеснява работата в екип, може да помогне на компаниите да съхранят своите таланти и да наложи правилото, че всички в офиса могат да работят заедно без значение от ролята в структурата. Ако искате да наемете най-добрите и те да останат, трябва да ги спечелите с идеи, а не с йерархия, казва Стив Джобс. Важна промяна в света е новата бизнес организация. Преди 10 години един лидер управляваше една верига. Днес компаниите са сложни мрежи от екипи - хора с различен опит, умения и знания. Работата в мрежа може да увеличи креативността и да увеличи потенциала при решаване на проблеми, да даде по-широка перспектива при проектите. Ето защо кабинетът например трябва да бъде конфигуриран така, че да балансира възможностите за самостоятелна и екипна работа.

Зеленото

Biophilic дизайн е термин, популяризиран от психолога Едуард Уилсън през 1980 г., след като той открива, че процентното увеличение на урбанизацията води до откъсване от природата. Понятието е свързано с подобряване на пространствата за работа и живот, които влияят върху здравето и благоприятното развитие на индивидите, креативността и производителността. Добър пример е сградата на Genzyme център в Масачузетс, собственост на биотехнологичната компания Sanofi Genzyme, проектирана от Behnisch Architekten. Откритите пространства са изпълнени със светлина и зеленина благодарение на стъклените фасади и естествени материали. Panton Colour Institute обяви, че цветът на 2017 г. е "свежо зелено". "Зелените залпове" удовлетворяват стремежа към подмладяване и създават усещане за по-голяма близост с природата. Големите креативни компании като Google и Genzyme вече активно използват тази концепция за своите работни места при подобряване на офис средата.

Разгледайте нашето портфолио с луксозни офиси в страната

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти