LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Лихвите по кредити падат с 1,3% до 2018 г.

Вестник "Труд"

15.05.2017

От 2019 г. се очаква плавно повишение на цената на заемите

Лихвите по кредитите за домакинствата ще паднат с 1,3 процентни пункта до 2018 г. спрямо 2016-а и ще достигнат средно 6,9%. При тези за бизнеса понижението ще е с около 0,5 пр. до 4,2%. Това показва анализ на Кристофор Павлов, главен икономист на Уни-Кредит Булбанк, представен по време на годишната конференция на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в Кипър.

Основната причина, която ще тласка лихвите по кредити надолу, е изострящата се конкуренция между банките за това кой ще спечели повече от увеличаващото се търсене на заеми, отбелязва банкерът. "Средните лихви по кредити ще достигнат своето дъно през 2018 г. и ще започнат да се увеличават от 2019 г., като успоредно с това спредът между лихвите по депозити и кредити според нас ще продължи да намалява. Тенденцията на увеличение на лихвите ще бъде в ход поне няколко години, като нейната скорост ще се определя от бавно протичащия процес на нормализация на лихвите в еврозоната. Най-важният извод, до който стигаме, е, че е налице значителна вероятност, когато процесът на нормализация на лихвите в еврозоната приключи - някъде в периода след 2020 г. средните лихви по кредитите у нас да се окажат не много по-високи от наблюдаваните в момента", отбелязва Павлов.

Според икономиста по-нататъшното намаление на лихвите по депозитите е невъзможно заради вече достигнатите ниски нива. Така спредът между лихвите по депозити и кредити ще намалява успоредно с намаляването на лихвите по кредитите. От тази ситуация банките ще търсят изход, като се стремят да увеличат обема на бизнеса.Банкерът прогнозира в следващите две години и обемът на необслужваните кредити да продължи да намалява. В края на 2018 г. понижението спрямо 2016 г. ще е с 3,3% до 9,5% от общо отпуснатите заеми.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти