LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Край на опашките за имотни скици в София

Вестник "Труд"

13.06.2017

Кадастралните услуги на изнесени гишета по райони. Голяма част от дейностите могат да се заявят по електронен път.

Опашките пред Агенцията по геодезия, картография и кадастър в София скоро ще останат в историята. За да се разтовари натовареността на централния офис на улица "Мусала", пред който ежедневно чакат десетки жители за скици за имоти, скоро ще бъдат отворени изнесени офиси в районните администрации в столицата, в които хората ще получават кадастрални услуги. Това стана ясно след среща на строителния министър Николай Нанков с градоначалника на София Йорданка Фандъкова и с кметове на районните администрации.

"До петък ще бъде ясна концепцията относно това как ще се оформят процедурно, юридически и финансово отношенията между страните по създаването на изнесените работни места. Основната ни цел е по-качественото и по-бързо обслужване на хората с визия за облекчаване на административната тежест", подчерта Нанков. По думите му в момента за четири района - "Нови Искър", "Надежда", "Люлин" и "Подуяне", има подписани споразумения за създаване на изнесени работни места. Предстои подписване на такова и за район "Илинден".

Според Нанков 21 от столичните райони са с готова кадастрална карта. Работи се по създаването на такава за районите "Слатина", "Студентски" и "Лозенец" Следващите две-три седмици пък помещенията ще трябва да се оборудват, а служителите на общината да се обучат. Тепърва ще се уточнява от коя дата ще заработят изнесените бюра, тъй като за целта всеки районен кмет трябва да подпише отделно споразумение с Агенцията по кадастъра за сътрудничество. Именно затова ще се прецени дали да бъде на една дата или по график", обясни от своя страна Йорданка Фандъкова и увери, че всички 24 районни администрации са изразили готовност да отворят такива бюра.

Николай Нанков припомни пред журналисти, че голяма част от услугите на кадастъра, включително изваждането на скица, могат да се заявяват по електронен път. "13 от електронни услуги в областта на кадастралното обслужване от общо 15 са безплатни. Всички могат да се извършват по електронен път през сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Ще направим разяснителна кампания, тъй като все още процентът на използване на електронните услуги е прекалено нисък. Справките за имоти, за собственост също стават по електронен път и са абсолютно безплатни", уточни още Нанков.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти