LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Инвестиция в имот в България или в останалите страни от Европа

Вестник "Труд"

08.03.2017

Цените на имотите, както и на наемите варират според състоянието на апартамента, местоположението и други фактори

Имате спестени пари и сте решили, че искате да купите жилище с цел инвестиция? Чудите се дали да е в България или зад граница? Екип на "Труд" направи проучване в специализирани платформи за продажба на имоти и събра информация за няколко дестинации в Европа, които са атрактивни и предпочитани от повечето българи.

Германия

Ако и на вас, както на не малко българи, Германия ви се вижда като най-примамливата инвестиция, то удоволствието да притежавате скромен двустаен апартамент в центъра на Берлин с квадратура от около 50 кв. м ще ви струва 200 хил. евро. Цената за отдаване под наем на подобен имот е около 850 евро, което ще рече, че коефициентът на възвръщаемост на инвестицията от 200 хил. евро ще бъде 5,1% на година.

"Митте", "Кройцберг" и "Фрийдрихшаин" са кварталите на Берлин, които се намират в непосредствена близост до центъра и които използвахме за анализа на имотите извън централната част на града. Цифрите показват, че "Митте" е най-предпочитаният от трите, но разбира се, с цената на жилищата се вдига и цената на наемите, което пък води до минимална промяна в процента на възвръщаемост, който е между 4 и 5%.

Цените на имотите, както и на наемите варират според състоянието на апартамента, местоположението и други фактори, за разлика от възвръщаемостта, която остава почти непроменена в отделните райони на Берлин.Ако пък предпочитате Южна Германия, то в центъра на Мюнхен, столицата на Бавария, средната цена на кв. м е малко по-висока от тази в Берлин, около 6000 евро. Това обаче се компенсира от по-високите цени. За двустаен апартамент от 50 кв. м в центъра на Мюнхен ще заплатите приблизително 300 хил. евро, а наемът на подобен имот е около 1300 евро на месец, което пък ще ви донесе 5,2% възвръщаемост на година.

Цените в квартали като "Зендлинг" и "Максфорщад" показват по-голям процент на възвръщаемост от имотите в Берлин, но както вече споменахме, тук цените на кв. м са по-високи. Затова ако изберете Мюнхен като цел на вашата инвестиция, то подгответе сериозната сума от около 300-350 хил. евро.

Разгледайте нашите елитни имоти в Германия

Гърция

Ако мечтаете да сте горди собственици на апартамент в близост до морето – Северна Гърция е вашата дестинация. Ще може да го отдадете под наем или да почивате там през лятото. Дали ще го отдадете под наем, или ще го ползвате като място за почивка, е ваше решение. Очаквано, цените там са много по-ниски от тези в Мюнхен и Берлин, като средната цена на кв. м е около 950 евро. За един двустаен апартамент от 50 кв. м ще платите малко над 47 хил. евро.

Гърция е популярна туристическа дестинация, затова лесно бихте намерили наематели за дългия летен сезон, за зимата тази задача става трудна. Наемът за целия туристически сезон на подобен вид имоти в южната ни съседка е средно около 4500 евро, което при средни статистически данни ще ви донесе 9,4% възвръщаемост на година.

Според проучване на пазара конкретно в Солун цените на малки апартаменти варират между 30 и 50 хил. евро, а ако притежавате такъв апартамент, то ще можете да го отдадете под наем срещу 250-400 евро. След пресмятане на коефициента на възвръщаемост резултатите са доста обнадеждаващи, като достигат до цели 10%.

Вижте портфолиото ни с луксозни имоти в Гърция

Сърбия

За да представим адекватно ситуацията на пазара на Балканите, стигаме и до съседна Сърбия. В Белград може да очаквате цена от около 1400 евро за кв. м. Двустаен апартамент с площ от 50 кв. м ще ви струва 70 хил. евро. Отдаването му под наем ще ви носи средно 400 евро на месец. Коефициентът на възвръщаемост на инвестицията съответно е 6,8%. Погледнато по-отблизо, цените варират, като например в кв. "Червени кръст" процентът е около 6, докато в кв. "Дединйе" достига до 7,3. Въпреки това средният процент за Сърбия си остава стабилен.

Румъния

Румъния и по-специално Букурещ също е една много добра дестинация за инвестиране. Там цените на кв. м са около 1350 евро и един малък двустаен апартамент в центъра ще ви струва около 68 хил. евро. Наемите на такъв тип имоти е 500 евро, като така коефициентът на възвръщаемост на вашата инвестиция ще бъде 8,9%.

Интересното за Букурещ, както и за доста от споменатите градове, е, че по-голяма възвръщаемост има в по-далечните квартали, отколкото в централните. Същото важи и за София, където според данните възвръщаемостта на инвестицията, например в "Лозенец", а дори и в по-далечни квартали като "Овча купел", е по-висока от тази в центъра.

Испания

Барселона е един от любимите и търсени градове на българите. Цената на кв. м в центъра на града е около 4200 евро. Един двустаен апартамент от 50 кв. м струва приблизително 210 хил. евро. Наемите на такъв вид имоти са около 1100 евро на месец, а коефициентът на възвръщаемост би бил 6,2% на година при евентуална инвестиция там.

Въпреки че този коефициент не е еднакъв във всички части на града, то няма драстични разминавания. Според данни от различни райони на Барселона, съответно "Гарсия" и "Сантс", възвръщаемостта на инвестицията е около 5-6% в зависимост от състоянието и местоположението на предлаганите апартаменти.

Разгледайте нашите предложения за елитни имоти в Испания

Италия, Австрия, Франция

Цените в Рим, Виена и Париж са почти идентични. Цената на кв. м в тези три европейски столици е малко над 7000 евро, което се равнява на 350 хил. евро за апартамент от 50 кв. м. Средният наем на такъв двустаен апартамент е 1400 евро, като така коефициентът на възвръщаемост е едва 4,8%, в Париж дори и малко по-нисък.

Луксозни имоти в Италия

Елитни имоти в Австрия

Имоти висок клас от Франция

България

Според анализа на горепосочените цени в България не само са едни от най-достъпните имоти, но и възвръщаемостта на инвестицията е доста по-висока от големите европейски градове.Ако притежавате 200 хил. евро, според данните е най-добре да ги инвестирате в имоти в България. Възвръщаемостта в нашата столица е по-голяма от тази в други европейски градове с до 4,2%. Така излиза, че може да си купите четири двустайни апартамента в София вместо един в Берлин или Мюнхен и да си върнете инвестицията за двойно по-кратко време.

Разгледайте нашето портфолио с луксозни имоти в България

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти