LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Велико Търново - градът на туризма и индустриите

Вестник "Капитал"

07.08.2017

Над 20 млн. лв. са инвестирани в областта на туризма през последните години на територията на община Велико Търново по различни проекти. Ансамбълът на Царевец и Трапезица се превърна в най-големия музей на открито на Балканския полуостров. Градът е домакин на над 1000 събития годишно в областта на културата, изкуствата, образованието и науките, което допринася за ежегоден ръст на туристическия поток между 10 и 12%. Туризмът и свързаните с него индустрии - транспорт, логистика, услуги, анимация съставляват над 47% от регионалния брутен продукт.

През последните пет години Велико Търново е обект на стабилен и постоянно нарастващ инвеститорски интерес. Пазарът на имоти е особено активен през последните две години. Увеличава се броят на сделките с терени и имоти, които са част от инвестиционни и бизнес проекти.

В ход са проекти за изграждане както на производствени мощности, така и на големи търговски обекти. 170 разрешения за строеж е издала община Велико Търново от началото на годината, над 56 са въведените в експлоатация обекти за същия период. Строят се жилищни сгради, продължават инвестициите в хотелски сгради. Интензивност се отчита и при еднофамилното жилищно строителство.

Трудова миграция към града

В резултат на бурното развитие на инвестиционният процес Велико Търново е сред градовете с най-ниска безработица – често под 3%. Напоследък се забелязва дефицит както на мениджърски, така и на изпълнителски кадри, отчитат от местната администрация.

Градът се превръща в център на трудова миграция. Все по-често хора от съседни и по-далечни градове и общини пътуват, за да работят във Велико Търново. Голяма част от тях се установяват със семействата си тук в очакване да повишат квалификацията си и да получат по-добри възможности за растеж в кариерата си.

Старата столица е единственият град в България с две пивоварни. Радващ е фактът, че инвестиционните проекти, които се реализират, са предимно в областта на високите технологии, преработващата промишленост, услугите и са екологично съобразени.

Въпреки че от няколко години секторът на аутсорсинг услугите в града се развива стабилно, стратегията на община Велико Търново е насочена към стимулиране на стартиращи компании, които разработват свои марки и услуги, защото така според кмета на града Даниел Панов местната администрация способства за създаването на продукти с по-висока принадена стойност, която остава на място. "Start up компаниите са важен сектор от стратегията ни за развитието на индустриите в града и региона", казва Панов.

Индустрии ориентирани към високите технологии

В стратегията за развитие на Велико Търново през следващите 20 години акцент е поставен върху развитието на образованието - на училищната мрежа и на академичните общности. Според кмета на Велико Търново в епохата на четвъртата индустриална революция бъдеще имат ориентираните към високите технологии и знанието индустрии, затова акцентът е поставен върху "индустриите на знанието". Те са високоефективни, създават висока принадена стойност, щадят околната среда и не на последно място изграждат корпоративна, социална и екологична отговорност и създават висок стандарт за хората, които са ангажирани в тях. Бъдещето е на доброто и ориентираното към пазара на труда образование и "индустриите на знанието".

Очакванията за развитие на Велико Търново и отварянето на нови инвестиционни инициативи в перспектива са свързани с териториите на стария град - недвижима културна ценност от национално значение, на старото военно училище, където ще се оформи новият градски център, и територията на бившето сержантско училище.

Луксозни имоти във Великотърновска област, България за продажба и под наем

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти