LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Българи купуват апартаменти по морето

Вестник "Стандарт"

18.08.2017

Номади сменят през няколко години второто си жилище в курорти, доходите от наем по-високи от лихвите в банките.

Все повече българи купуват имоти по морето. Това е най-новата тенденция в пазара на недвижими имоти, която браншът отчита. Ако допреди няколко години основно руснаци вземаха къщи и апартаменти по Черноморието, то сега това правят нашенците. Цените на имотите във ваканционните комплекси в България не се покачват и дори вървят надолу, коментира наскоро пред БТА председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" Ирена Перфанова.

Отчитаме средно в страната ръст на цените на жилищата, но във ваканционните райони има дори спад или задържане на едно и също ниво, а основният купувач на такива имоти са българите, обясни тя. В момента те са основен двигател на този пазар у нас. Една от причините за повишения интерес към покупка на втори - ваканционен дом, от сънародниците ни е възможността той да бъде даван под наем. Купувачите не се притесняват от факта, че заради сезонната заетост на такива жилища, доходите от тях ще са по-малки, дори наполовина спрямо тези в градовете. Там доходността достига до 4-5%. Това е така, защото дори и доходност под 3 на сто е по-висока от почти нулевите лихви по влоговете, коментира Ирена Перфанова.

Експертът съветва обаче преди да направим подобна инвестиция, да изчислим очаквания средногодишен доход и от него да приспаднем разходите за поддръжка и данъчно облагане, за да имаме реалната стойност на доходността. Много българи инвестират във втория си дом заради възможността да "избягат" от градската суматоха и натовареното всекидневие за по-дълго и то винаги, когато пожелаят. Те използват купените от тях имоти за лични цели.

Пазарът обаче вече регистрира и "номади" - собственици на втори дом. През определен период от време те продават старото си ваканционно жилище, за да сменят дестинацията, на която са се наситили с нова и може би по-привлекателна локация, разкри Перфанова.

Популярната дестинация за втори дом - Банско, преживява съживяване на пазара през последните няколко месеца, като се отчита ръст на броя на сделките за по-малки и по-евтини имоти, както и за апартаменти и къщи в затворени и добре управлявани комплекси. В планинските и морските курорти често се търсят жилища до 15 хил. - 25 хил. евро, но като цяло купувачите, които имат допълнителни средства, са склонни да отделят и до 40 хил. евро, имайки предвид, че в по-големите градове с тези пари много трудно може да се направи добра инвестиция.

Разгледайте нашите оферти за луксозно ново строителство на морето и в морски курорти в България за продажба и под наем

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти