LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Каква доходност можем да очакваме от инвестиция в жилище

Economy.bg

23.06.2017

Отдаването на жилище под наем може да ви донесе доходност от 5-6 % на годишна база. Около тази цифра се обединиха Ирена Перфанова, председател на УС на Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ) и членовете на Управителния съвет на браншовата организация по време на пресконференция, дадена днес.

"Един от основните фактори, движещи пазара на имоти, е достъпът до финансов ресурс. В момента на пазара сме свидетели на рекордно ниски лихви по депозити и кредити", коментира Александър Бочев, член на УС на НСНИ. По негови думи лихвите по едногодишните депозити към края на март месец се движат средно между 0,29% и 1%. Въпреки това домакинствата държат значителен финансов ресурс в банките. Техните депозити са в размер на близо 45 млрд. лв.

"Инвестицията в недвижими имоти е една добра алтернатива. В момента може да получите ипотечен кредит с лихва от 3,5-4%", информира Бочев. Той призова потребителите да се интересуват не само от лихвения процент по кредитите си, но и от годишния процент на разходите (ГПР), а също и да обръщат внимание дали лихвеният процент е фиксиран, или е обвързан с определен показател. Най-често ипотечните кредити са обвързани с шестмесечния индекс Софибор. При всяка промяна на показателя се променя и лихвата по кредита. "В момента шестмесечният Софибор е 0,268. Също така е с доста ниски нива в сравнение с изминали години. Смятам, че ако има все още спад, той ще е минимален", коментира експертът.

Бочев даде няколко примера с цифри, илюстриращи състоянието на пазара към момента. Ако решите да закупите двустаен апартамент в "Младост" с цел да го дадете под наем, може да очаквате средна цена около 70 хил. евро или 1000-1050 евро на кв.м. Можете да го дадете под наем за 330-340 евро на месец. Очакваната възвръщаемост на инвестицията е в рамките на 17 години, а годишната доходност - 5,8%. В южните райони квадратният метър върви около 1150 евро. Годишната доходност от инвестицията в покупка на жилище с цел отдаване под наем там е 5,3%, а възвръщаемост на инвестицията може да се очаква в рамките на 19 години. За същия период може да се очаква възвръщаемост на инвестицията и при покупка на апартамент в "Лозенец". Там двустаен апартамент може да бъде купен за 95-100 хил. евро, като квадратният метър върви около 1350 евро. Средният наем за района е 430 евро, а годишната доходност от подобна инвестиция – 5.25%.

Освен годишната доходност потребителите трябва да вземат предвид и повишаването на цената на самия имот, посочи Бочев. По думите му, макар апартаментите в "Лозенец" да се отдават под наем с малко по-ниска доходност, в перспектива от няколко години напред, тяхната продажна цена ще нарасне значително по-бързо. Причините за това са: разположението в централната част на града и ограничената възможност за ново строителство поради липса на терен.

Доходността зависи от типа строителство и локацията на имота. По-високо се оценяват имоти в близост до метро. Най-търсените имоти на пазара са двустайните и тристайните апартаменти, тъй като много по-голям брой клиенти могат да си ги позволят. Търсят се жилища в нови, добре поддържани сгради, по възможност с по-ново обзавеждане. Предпочитат се сгради с портиери и охрана. Те са по-привлекателни за чужденците, посочи Бочев.

Колкото по-скъпа е една инвестиция, толкова по-висока доходност би следвало да се очаква от нея като компенсация за по-високия риск, обясни Ирена Перфанова, Председател на УС на НСНИ. По нейни думи това обуславя разлика между среден и луксозен клас недвижими имоти при отдаване под наем. При луксозния сегмент може да очакваме с 1-1,5% по-висока доходност. "Офисите се отдават с приблизително 6-8% годишна доходност. При търговските площи доходността е по-висока, но там рискът е още по-голям", подчерта Перфанова.

Цифрите са релевантни само за най-големите градове в страната. "Тази статистика важи за няколко града в страната. Подобна доходност не може да се постигне в градове, където населението намалява, а икономиката е слаба. В малките градове няма как да се очаква такава доходност", посочи Добромир Ганев, зам.-председател на УС на НСНИ

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти