LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Строителството на бъдещето

Politika.bg

01.09.2017

В зората сме на следващата индустриална революция. Работната ръка се заменя все повече от новите технологии. Скоро на строителните площадки ще виждаме все повече модерни машини вместо армии от яки мъже. Роботите със заложени в съзнанието им строителни схеми и закрепени на телата винтове могат да построят големи жилища само за ден. 3D печатът може да създаде сгради с нулеви отпадъци, снабдявани с електричество и слънчева енергия. Автоматизираното строителство помага за изграждане на жилища на труднодостъпни места, в отдалечени райони или за създаването на подслон на хора. пострадали по време на бедствие. Роботите могат да строят или да отпечатват жилища буквално навсякъде. Ето някои технологии, които ще залегнат в строителството на бъдещето.

Дронове

Ние ги познаваме като малки, дистанционно контролирани квадракоптери, със заложени кодове и различни приложения, но и способни да транспортират внимателно различни материали. Благодарение на птичия им поглед и създаването на 3D изглед към строителния обект, значително се подобрява начинът, по който работниците по проекта в различните отдели комуникират един с друг.

Американският стартъп Skycatch в момента използва високо автоматизирани дронове за някои високопрофилни строителни проекти, като се говори, че те ще се включат и в изграждането на новия 175-акров Apple Park в Купертино, Калифорния.

Автономни превозни средства

Японската компания за строителна техника Komatsu вече използва SkyCatch дронове като очи за напълно автоматизирани булдозери. Според ВВС, триизмерните модели на дадена строителна площадка се изпращат от дроновете до компютър, който след това предава информацията на безпилотната машина, за да се проследи курсът й. Германската автомобилна корпорация Daimler също започна да тества автономни камиони през 2015 г. С помощта на доставчика на компоненти Bosch, той се надява да пусне напълно автоматизираното превозно средство до "началото на следващото десетилетие" - само след около три години. До 2030 г. шофьорите за доставка може да са далечен спомен, тъй като камионите ще се зареждат с роботи, изпращат се самостоятелно и механично се разтоварват, уточни Profit.bg.

3D принтери

Благодарение на 3D печата вече е възможно да се отпечати почти всичко, включително строителни материали като тухли и бетон. В Китай някои компании твърдят, че са отпечатали цели конструкции от бетон чрез хартия с големи 3D принтери само за няколко часа. Доверието в тяхната устойчивост е ниско и никой не иска да живее в тези китайски къщи, коментират експерти в тази област. Използвайки изследванията, направени в университета в Айндховен, строителната компания DuBox, базирана в ОАЕ, успя да отпечата "no-безопасен" бетонен елемент. "Когато печатаме, в сместа можем да поставим и сензори, които да ни показват състоянието и устойчивостта на завършената сграда, сега и в бъдеще", обяснява представител на компанията. При 3D отпечатване има прецизно използване на материала, като се печата според изчислената структурна якост, така че да няма почти никакви отпадъци. Освен това така се дава възможност на архитектите да създават по-сложни и странни дизайни. След като 3D печатът е напълно комерсиализиран. Изграждането на дома ще бъде променено завинаги. Очаквайте да видите стая за 3D печат, вградена във всяка къща на бъдещето, която собствениците на жилища могат да използват за отпечатване на ежеднев¬ни предмети, като чинии, лампи, кърпи, кранчета, дори и кухненската мивка.

Платформи за рециклиране

Строителната индустрия е един от най-големите замърсители в света. Само в Обединеното кралство през 2012 г. около половината от 200-те милиона тона отпадъци от страната идват от строителната индустрия. Дигитални стартъпи. като LOOP, имат за цел да отговорят на тези въпроси с онлайн платфюрма за строителната индустрия. LOOP Digital Marketplace е място, където се предлагат отпадни строителни материали и те могат да се използват от други компании с цел пълното им оползотворяване.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти