LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Цените на имотите в София още са далеч от предкризисните нива

Investor.bg

20.09.2017

Няколко квартала са изключение от тенденцията, като най-бърз е ръстът на цените в района на Парадайз Център Мол и кв. "Хладилника" заради новата инфраструктура.

Цените на имотите в София като цяло все още не са достигнали предкризисните нива отпреди 2009 г., показват данни на портала за обяви imoti.net. Няколко района на столицата обаче са изключения и ценовите нива там вече надвишават тези отпреди 2008 г., сочат данните.

Лидери в това отношение са кв. "Хладилника" и кв. "Редута", където цените са вече с по 9% над предкризисните равнища. В "Младост 3" цените са с 6% над предишните рекордни нива, а в центъра – с 1%.

Като цяло в последните четири години общото покачване на цените в някои райони на София достига 50-70%. Това важи най-вече за кварталите с подобрена инфраструктура и концентрирано ново строителство.

Динамиката на пазара по квартали

Престижният район "Лозенец" не успява да възвърне високите нива на цените от 2008 г., когато квадратният метър на нелуксозно двустайно жилище е бил на цена 1 900 – 2 000 евро, сочат данните на портала. Днес статистиките показват, че през последните четири години цените се увеличават с 35% и са с 29% под предишните рекордно високи нива.

В друг престижен район на София - "Гео Милев", цените са с 25% под нивата от 2008 г., макар че в последните 4 години нарастват с 48%.

В "Младост 4" ръстът за последните четири години достига 49%, но нивата са с 10 на сто под предкризисния връх отпреди 2008 г.

В "Студентски град" повишението за периода от четири години е най-слаб – 23%, като цените са с 21% под предкризисните равнища. Относителната устойчивост на ценовите равнища агенциите обясняват с непрекъснатия интерес към имотите в този район предвид тяхната доходност.

Най-силен ценови ръст за последните четири години е отчетен в "Хладилника" и в района на мол Paradise предвид и обновената инфраструктура и засиленото строителство, включително и на офиси – 70%, отчита imoti.net.

Интерес или балон?

Клиентите се ориентират не само към придобиване на имот за живеене, но и към покупка с инвестиционна цел. Двустайните апартаменти продължават да бъдат най-търсени от млади новодомци и от хора, които инвестират в имоти заради по-високата доходност при отдаването им под наем, подчертават от портала за имоти.

"Повишаването на цените на имоти в този четиригодишен период не е изкуствено и не може да говорим за балон. То е в резултат на повишеното търсене, подобрената инфраструктура и изгодните ипотечни кредити", коментира мениджърът на imoti.net Снежана Стойчева.

Тя обаче не очаква по-голямо повишение в цените, тъй като те трябва да отговарят и на възможностите на българския купувач, за да се осъществяват сделки.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти