LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Наредба ще регламентира връзката между кадастъра и имотния регистър

Вестник "Строител"

21.08.2017

Министерството на правосъдието публикува за обсъждане проект на наредба за условията и реда за осъществяване на двустранната връзка и обмена на данни между кадастъра и имотния регистър. Текстът е качен на Портала за обществени консултации на Министерския съвет. Становища по него могат да се подават до 13 септември т.г.

В мотивите към проекта на наредбата е записано, че се цели намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса, което е един от основните приоритети на правителството. В дадения случай тази политика се осъществява чрез премахване на изискването за представяне на някои официални документи на хартиен носител. С предложения текст се уреждат условията и редът за осъществяване на двустранната връзка и обмена на данни между кадастъра и имотния регистър (ИР), като това ще става въз основа на идентификатора на недвижимите имоти.

Предвижда се също Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) и Агенцията по вписванията (АВ) да приведат функционирането на своите деловодства съответствие с процедурите за обработване на документи в информационните системи на кадастъра и ИР, като осигуряват взаимен достъп и обмен на документи между двете институции, минимизиране на обема и дублирането на оригинали и копия на документите и максимално намаляване на документооборота на хартиен носител.

В кадастралния регистър ще се отразяват данните от ИР относно правото на собственост върху имота, ограничените вещи права, както и номерът на партидата. В този случай информацията от ИР ще се приема за достоверна и не може да бъде променяна от службите по геодезия, картография и кадастър. В АВ ще бъдат вписвани данните от кадастъра относно идентификатора, вида на имота, адреса, границите, площта, начина на трайно ползване и предназначението му, както и етажността на сградата. Информацията ще се смята за достоверна и няма да се променя от службите на АВ. В раздел III на проекта на наредбата е регламентиран обменът на данните между кадастъра и имотния регистър при настъпили промени. Всички изменения ще се отразяват посредством автоматично приемане-предаване на данни в насрещната информационна система.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти