LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Жилищни сгради, изпълнени със зеленина

Вестник "Строител"

28.08.2017

Замърсяването на въздуха в най-големият риск за околната среда, в който светът се сблъсква в днешно време. Именно затова не е изненада, че дизайнери и инженери се надпреварват да измислят всякакви Видове решения за почистване на въздуха, като вече има идеи за кули и дори велосипеди, които "изсмукват" смога, както и за стени, покрити с мъх.

Един от най-впечатляващите проекти може да бъда видян в град Милано, Италия - световната столица на дизайна, който е сред от най-замърсените градове в Европа. Италианският архитект Стефано Боари е автор на Bosco Verticals, което означава "Вертикална гора". Концепцията му е за жилищни небостъргачи, чиито фасади са изпълнени със зеленина. Идеята е, че така градовете могат да са по-гъсто застроени, като същевременно се подобрява качеството на въздуха.

Първите "Вертикални гори" в града са били представени праз 2014 г. - два кули с над 100 апартамента, в които са поставени почти 500 дървета със среден и голям размер, 300 малки, 5О0О храста и 11 хил. други растения. Науката в този проект е проста: дърветата са най-евтиният и ефективен начин за абсорбирано на въглеродния диоксид от въздуха. Общо 20-те хил. от тях и други растения в тези две кули за година могат да превърнат почти 20 хил. л въглероден диоксид в кислород. Дърветата също така, могат да поддържат хладни температури в жилищата, същевременно филтрирайки фините прахови частици и шума от уличното движение.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти