LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Експерт очаква с 10-15% да се увеличи търсенето на кредити през 2017 г.

Еcon.bg

06.02.2017

Причина за засиления интерес към ипотечните кредити според Тошев са изгодните им лихвени равнища, които до края на годината се очаква да достигнат 3-3.8 на сто.

Ръст от 10-15 на сто на търсенето на ипотечни кредити през тази година очаква председателят на Асоциацията на кредитните консултанти Тихомир Тошев. За миналата година в големите градове ръстът на търсенето на такива кредити спрямо 2015 г. е бил близо 30 на сто, посочва той пред БТА.

Причина за засиления интерес към ипотечните кредити според Тошев са изгодните им лихвени равнища, които до края на годината се очаква да достигнат 3-3.8 на сто при 3.6-4.3 на сто през 2016 г. и 4.5-5.5 на сто през 2015 година. Предпоставка за активното търсене са и близките до нулево равнище лихви по влоговете, сериозното раздвижване на пазара на недвижими имоти и стартирането на нови строителни проекти.

Търсенето обаче продължава да е съсредоточено основно в десетте големи града, където има и съживяване на пазара на недвижими имоти и съответно ръст на цените. В малките населени места цените на жилищата са в относителна стабилност.

Средният размер на ипотечния кредит през 2016 г. е бил 90 хил. лева, като над 95 на сто от тези заеми са били в националната ни валута заради приемливите лихви, коментира експертът.

Тази година се очаква средните им стойности да надхвърлят 100 хил. лева, като за столицата ще достигнат и до 120 - 130 хил. лева, което е обусловено от ръста на цените на имотите и тенденцията купувачи да търсят по-качествени и на по-добра локация имоти, с нормални размери на помещенията.

По думите на експерта няма сериозна промяна в профила на търсещите ипотечни заеми. Това са основно млади хора - между 25 и 35 години, с месечни доходи на домакинствата, теглещи кредити, между 1800 и 2500 лева. Кандидатстващите за ипотечни кредити обикновено са заети във високите технологии, услугите и държавната администрация.

Очертава се и тенденция българи, работещи на редовна работа в чужбина, все повече да търсят консултации за избор на подходящ ипотечен заем. Средствата обаче са за покупка на жилища с инвестиционна цел, за отдаване под наем, а много от сънародниците ни в чужбина заявяват, че планират в жилището, което сега купуват, да продължат старините си, след като приключи трудовата им кариера в чужбина.

Все още е рано да се говори за надуване на балон на пазара на недвижимите имоти и на този етап според експерта се наблюдава здравословен ръст на този пазар. Ако той обаче продължи с нереалистични темпове, най-вероятно след години да се повтори случилото се през 2008 г., когато цените на имотите се сринаха с около 30 - 35 на сто, допълни Тошев.

Заради присъщия си скептицизъм към новите финансови възможности българинът продължава да е плах при вложенията на парите си във взаимни фондове. За миналата година взаимните фондове са привлекли капитал от неколкостотин милиона лева при над 45 млрд. лева, които българите държат в банките. Доходността в най-нискорисковите фондове достига между три и шест на сто, напомни Тошев.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти