LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Проект на Столична община: От метрото - направо на Симеоновския лифт

bntnews.bg

20.07.2020

Един от най-интересните проекти за столичани е създаването на интермодален хъб на Околовръстното шосе при Симеоновския лифт и свързване на града с планината. Там се очаква на едно място да има автогара, лифт, метро и буферен паркинг.

По думите на главния архитект се гледа с перспектива към район, в който след години ще живеят и работят много хора. Предложението е било разгледано и прието от експертен съвет още миналата година. То е част о ттизмененията на общия устройствен планвъв връзка с бъдещите разширения на столичното метро. В момента се прави екологична оценка и обществени дискусии.

Трасе около два километра и нови две метростанции по първия лъч на метрото. Така след няколко години последната станция няма да бъде Бизнес парк, а модерен транспортен хъб, който да свързва града с планината.

След евентуално удължаване на първия метродиаметър хората от мотрисите ще се качват направо на лифта. Предвижда се преместването на автогара "София Юг" в този район, както и изграждането на буферен паркинг.

Така на Околовръстния път в столицата ще има още 500 нови паркоместа. С изнасянето на автогарата в периферията градският транспорт, който обслужва населените места извън София, няма да се налага да влиза в центъра. Ако подобен проект бъде реализиран, ще е уникален за света, категоричен е главният архитект на столицата.

Арх. Здравко Здравков, главен архитект на София: За града 5, 10 или 50 години са много малко. Но в този проект ние обезпечихме трасе, което да даде възможност лифтът да продължи безпрепятствено, преминавайки Околовръстния път до бъдещата последна станция на метрото. Представете си вие, от която и точка на града, ползвайки метрото да отидете в планината да отидете съвсем екологично и безопасно.

Според кмета на район "Витоша", свързването на града с планината е добро решение, което ще бъде от полза на всички жители на столицата и няма да обслужва само интересите на търговските вериги в близост.

Теодор Петков, кмет на район Витоша: И Драгалевци, и Симеоново, и Малинова долина, а и всички, идващи от район Панчарево, селата Бистрица, Железница, Плана ще могат да имат екологичен и бърз транспорт към центъра на града.

Според независимия общински съветник Борис Бонев подобно удължаване на метрото ще е от полза там, където има пътници за него.

Борис Бонев, независим общински съветник: Капацитетът на метрото е 40 000 души на час в посока. В тази зона 2030-2040 няма дори да работят и да живеят 40 000 души, какво остава всичките да са в метрото.

Инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен": Натоварването, което може да се очаква там е около 26 000 пътници в час в пиков час, като средносрочното натоварване е около 18 000 пътника.

Стойността на този двукилометров участък ще бъде около 60 млн. евро, а времето на строителство около 3 години. На този етап все още няма финансиране.

Вижте всички оферти от портфолиото на Luximmo в Малинова долина!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти