LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Статия в capital.bg: Следващите шест години на Русе: 831 млн. за климат, ремонти, тех парк, рибарско селище

Капитал

13.09.2022

Планът за интегрирано градско развитие на общината е с фокус най-вече върху инфраструктурата, а финансиране се предвижда предимно от ЕС

831 милиона лева. Толкова смята да похарчи Русе в следващите шест години според вече публикувания План за интегрирано градско развитие за 2021 - 2027 г. (или ПИРО). Това е нов инструмент, който позволи на общините прозрачно да посочват в какво смятат да инвестират в бъдеще и защо. Мислете за него като за своеобразно меню - списък с желания на общината и в случая и на нейните граждани.

С една дума, списъкът на Русе може да бъде описан като разнообразен. В него има от всичко по малко, а основните приоритети са общо девет. Половината от предвидените пари (411 млн. лв.) отиват за инфраструктура - реконструкция на улици, зелени паркове, трамвайно депо, нов транспорт. Но има и "нови специалитети" като предвидения научен високотехнологичен парк Русе, изграждане на Младежки център, кино и лятно кино в Дома на културата. Както повечето по-големи български градове, така и Русе ще разчита предимно на европейско финансиране (60.12%) от общия бюджет за изпълнението на проектите.

Пейзажът на следващите шест

"Със сигурност сферата, в която трябва да се инвестира най-много, е градската инфраструктура, тъй като от десетилетия кварталите бяха занемарени. В плана набелязахме общо 30 конкретни мерки, сред които са повишаване на енергийната ефективност на сградния фонд, реконструкция на ключови улици за влизане в града, закупуване на електрически превозни средства или такива на алтернативно гориво за нуждите на обществения транспорт", коментира за "Капитал" кметът на Русе Пенчо Милков (БСП). Той посочва и още примери като изграждане на Младежки център, реконструкция на Доходното здание и ремонт на сградата на Художествената галерия, функциониране на мобилни центрове за разделно събиране на отпадъци от домакинствата, залесявания в градските и извънградските части. Прави впечатление и активността на русенци в изработването на ПИРО-то: общината е получила 1100 попълнени анкети от граждани, представители на бизнеса и научните среди, както и над 80 проектни фиша с конкретни идеи.

От друга страна, критиките за ПИРО-то са свързани с липсата на задълбочен качествен и количествен анализ - оценка за въздействието му. "Не става ясно как тези проекти ще допринесат за икономическото, социалното и екологичното благоденствие на региона, включително върху малките и средните предприятия, неправителствените организации и гражданите с конкретни и ясно описани измерители", коментира общинският съветник от ГЕРБ и бивш зам.-кмет по комуналните услуги Наталия Кръстева за "Капитал".

Според нея в община Русе има сериозни проблеми с липсата на кадри и обезлюдяването на региона, предизвикателствата към конкурентоспособността на инфраструктурно изолиран и граничен район, а за тях липсват решения в ПИРО-то.

Другото ѝ притеснения са как ще се осигури приемственост при евентуална нова смяна на управлението на града догодина и рискът да се повторят същите грешки както при националния план за възстановяване. Всички тези опасения са нормални, предвид че ПИРО-то преначертава посоката за развитие в следващите години и респективно за следващия мандат. Кметът на общината Пенчо Милков обаче казва, че винаги е демонстрирал приемственост и тя "не бива да пада жертва на политическото разединение". "В крайна сметка това е гласът на русенци и липсата на чуваемост не би позволила градът и общината ни да се развиват", коментира той.

Въпросът, както винаги, е дали проектите ще бъдат изпълнени, или планът ще остане само лист с пожелания. Ето и какво предвиждат по различните сектори:

Климат: станции за въздуха, паркинг, разделно събиране

Първото направление, по което общината взема мерки, е опазването на околната среда. Тук влизат буферният паркинг на Дунав мост. За него общината е предвидила в ПИРО-то 6 млн. лв., докато след последното решение на общинския съвет сумата достигна 18 млн. лв. Други проекти са станции за измерване на качеството на въздуха, саниране на сгради. Разбира се, опазването на околната среда има връзка и с транспорта - общината смята да оптимизира транспортните схеми, както и да купи нови електрически превозни средства. Амбициите на града стигат и до въвеждане на нискоемисионна зона. За целта ще трябва да се обособят зони и да се реши как би работила тя. В София например се предвижда да има две зони, а като за начало няма да се пускат най-замърсяващите коли в дните с превишение на нормите. Контролът става чрез камери, с които столицата вече разполага.

ПИРО-то на Русе включва още създаване на иновативни зони за борба с ефекта на топлинния остров (нагрети пространства, където липсва зеленина), реконструкция на зелените площи в Парк на възрожденците, "Липник", Западен парк, "Приста" и др.

Най-много средства (42 млн. лв.) се предвиждат за решението на проблема с боклука. Това ще стане чрез изграждането на клетка 4 за неопасни отпадъци, мобилни центрове за разделно събиране на отпадъци; центрове за повторна употреба, както и изграждане на анаеробна инсталация за биоразградими отпадъци.

Още 12 млн. лв. ще отдели градът за почистване на корита на реки, изследване на последиците от промените в климата, опазване на горите от пожари, изграждане на противопожарна инфраструктура.

Инфраструктурата: ремонтите идват

Общината предвижда ударен ремонт и реконструкция на улици в следващите години. За целта са заделени общо 137 млн. лв. Включена е модернизация на ключовите улици за влизане в града и изграждане на велоалеи по "Доростол" и "Плиска". Ще се изпълнява проект за подобряване на достъпността на трансграничния регион Русе - Гюргево към TENT мрежата, включително рехабилитация на бул. "Христо Ботев" в гр. Русе (7.8 млн. лв.), рехабилитация на ул. "Пристанищна" (3 млн. лв.), рехабилитацията на бул. "Тутракан" в гр. Русе (58.6 млн. лв.) и на бул. "Придунавски", като за проект за "транспортно решение за бул. "Родина", бул. "България" - бул. "Липник" са заделени 15.5 млн. лв. Друга идея е за пътна връзка по "Канлъ дере" (ул. "Кариерна" - подлез при жп гара "Изток").

Включено е и изграждане на Тролейбусно депо по програмата за интегрирана градска система за 28.3 млн. лв., както и подобряване пешеходната среда в центъра срещу близо 1 млн. лв.

Има и малко зелено - предвидено е благоустройство на Парка на младежта, както и на крайбрежната ивица северно от парка срещу 21.5 млн. лв., както и проект, наречен "Зелената алея на времето", за 34 млн. лв. Другите средства отиват за вода и канали - 65 млн. лв. за разширение на водопроводни мрежи и още толкова за канализация.

И малко ВЕИ

За да е "в крак" с европейските практики, общината е включила и проекти за нисковъглеродна икономика. Тук влизат въвеждане на мерки за енергийна ефективност и използване на ВЕИ в специализирани обществени сгради, детски градини и училища, както и спортни сгради - срещу 10 млн. лв.

Системи за енергиен мениджмънт и мониторинг на енергопотреблението се предвиждат и в промишлените сгради, като отново има ВЕИ за собствени нужди - за още 5 млн. лв. Амбициозно звучи и идеята за изграждане на соларни паркове в общински терени (съгласно заявка на отдел "Екология"). Затова не е посочена прогнозна сума, но се казва, че средства могат да бъдат усвоени по Плана за възстановяване чрез общинския бюджет и частни инвестиции.

Индустрия и иновации

Друг приоритет са мерки в помощ на бизнеса, като предимно се предвиждат в индустриалните зони. Общината заделя 80 млн. лв. за растежа на местни малки и средни предприятия в рамките на нови и съществуващи индустриални паркове, индустриални зони и сходни територии и привличане на инвестиции, включително чрез изграждане на нужната инфраструктура като довеждащата такава. Тук може да се има предвид подобреният път, отвеждащ към новия индустриален парк на мястото на бившия Локомотивен вагонен завод.

Посочва се и развитието на индустриални зони със съседни общини като Сливо поле.

Друг приоритет са новите технологии и дигитализацията: 10 млн. лв. са предвидени за подкрепа за развитие и ускорен растеж в пазарната фаза на стартъпи (Growth & Acceleration Support), още 6 млн. лв. за внедряване на технологии от Индустрия 4.0 в предприятията с "приоритетни икономически дейности". И цели 50 млн. лв. отиват за "Научен високотехнологичен парк Русе" - проект, за който със сигурност ще е интересно общината да разкаже в детайли.

Съвременно рибарско селище, планетариум и други забележителности

Разбира се, включен е и туризмът. Русе със сигурност трябва да се възползва от потенциала си и включва изграждане на съвременно рибарско селище под хижа "Приста", както и пътища с рампи и два подхода към него срещу 8 млн. лв. Има и европроект за изграждане на международен музеен, конгресен, културен и научен център. Друга любопитна възможност е предвиденият Научен център и/или Планетариум в жк "Здравец" - срещу 5 млн. лв., както и Музей на иновациите за 3 млн. лв. Включен е и още един музей, този път на река Дунав, който ще струва 2 млн. лв. и ще представя общото нематериално наследство чрез интерактивни експозиции. Ще се прави и основен ремонт на едното крило на РБ "Л. Каравелов" за Регионален център "Култура и иновации" за 5.2 млн. лв.

Общината иска да подготви и проект за Музей на транспорта (на БДЖ) с опция за включване на мини музей на БДЖ, като ще приобщи и сградите източно от музея, включително бившия Техникум по жп транспорт. Целта е превръщането на музейния комплекс в образователен център. Така общо за музеи ще отидат 23 млн. лв. В приоритет "Туризъм" е и рехабилитацията на сградата на Художествената галерия на ул. "Борисова" за 3 млн. лв., както и изграждане на кино в Дома на културата и надграждането му с лятно кино в Парк на младежта в кв. "Възраждане" (за 5 млн. лв.).

Болници, образование, спорт

Другите "пера" на ПИРО-то са "по-социални": за качествена образователна среда, здравеопазване и спорт. За училищата това означава предимно ремонти за общо 8 млн. лв. (за ОУ "Любен Каравелов", ОУ "Иван Вазов", ОУ "Отец Паисий", ОУ "Олимпи Панов", СУ "Васил Левски"). Ще се изгражда и детска ясла в жк "Родина" срещу 2.3 млн. лв.

Предвижда се нов болничен корпус към Комплексен онкологичен център - Русе, по изготвен идеен проект за строителство за 13 млн. лв., закупуване на апаратура отново за центъра срещу 14 млн. лв. (по получени фишове от управителя). Транспортната болница пък ще се ремонтира срещу 5 млн. лв. Интересна е и идеята за създаване на център за трансфериране на умения в областта на медицинската практика за 6 млн. лв. и обособяването на общински жилища и бежански центове за 1.2 млн. лв.

За по-добра спортна среда общината е включила изграждането на плувен комплекс в Парка на младежта със заем за 2 млн. лв., както и на два плувни басейн при ОУ "Любен Каравелов" и при СУ "Васил Левски" за 20 млн. лв. Ще се ремонтират и спортни площадки и съоръжения за 4.5 млн. лв. Включени са и зони за отдих и спорт в еврорегион Русе - Гюргево, включително малък информационен център, два амфитеатъра, плаващи понтони за концерти и изграждане на атракционни велоалеи (за 8 млн. лв.).

Вижте всички имоти от портфолиото на Luximmo за град Русе!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти