LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Статия в lider.bg: Какво да очакваме от пазара на недвижимите имоти през 2022 година?

Lider.bg

04.02.2022

Изминалата 2021 година ни завеща горещ, интензивен и изпълнен с емоции пазар на недвижимите имоти. Какво да очакваме през тази година? Още много от същото или ще наблюдаваме успокоение на ситуацията в сектора?

Отговорите на тези и други въпроси ще потърсим заедно с регионалният мениджър на Luximmo Finest Estates Черноморско крайбрежие – Силвия Гочева.

Здравейте, г-жо Гочева. За нас е огромно удоволствие, отново да сте наш гост. Секторът за недвижими имоти изпрати една успешна година. Каква е Вашата оценка за изминалата 2021 година?

Здравейте, благодаря за поканата!

Пазарът на недвижимите имоти през 2021 година аз лично мога да го определя като бурен и еуфоричен. Много емоция имаше във всяка една сделка. Голяма част от купувачите бяха хора, които за първи път придобиваха недвижим имот, другата част бяха изключително запознати с пазара, хора иновативни, които знаеха много добре какво правят и успяха да се качат „на гребена на вълната“, и смело инвестираха. Мога само да поздравя тези, които успяха да вложат спестяванията си в имоти през изминалата година, защото всеки един направи изгодна сделка, с двоен принос – веднъж, че успя да инвестира парите си, с което увеличи капитала си с минимум 20 % на фона на настоящата 22 г.

От предишните ми интервюта знаете, че не обичам сухите цифри и статистики, на мен лично са ми много скучни. Мисля, че всеки, който се интересува от кривата на пазара, може да влезе в сайта на НСИ (Национален статистически институт), който е достъпен за всеки и да види, какви са бизнес тенденциите в строителството и строителните материали към Януари 2022 г., от където става ясно, че материалите са се покачили с близо 50 % спрямо 2021 г, че има недостиг на работна ръка и колко вписани сделки има за периода. Мен лично ме интересува друго, колко човека сме накарали да се усмихнат, на колко наши клиенти сме помогнали да направят правилната инвестиция и на колко да закупят мечтания от тях имот. Много млади хора, за мое щастие, осъзнаха нашия слоган: „Луксът е разумна инвестиция!“ и миналата година вложиха спестяванията си в съвременни апартаменти, в новопостроени модерни жилищни сгради, с добре декорирани общи части, с красиви гледки и усмихнати съседи. Точно този стремеж на клиентите движи пазара на недвижимите имоти и ще бъде водещ и през настоящата година.

2022 година също се очертава да е доста динамична. Какви са Вашите очаквания за пазара на недвижимите имоти?

2022 г. започна доста обещаващо за нашия сектор. Интересът на хората към инвестиция в недвижими имоти не е утихнал, което говори, че щом има интерес към даден продукт, няма начин да му падне цената. Според мен цените на имотите ще се задържат на тези нива до средата на годината, а след това е възможно леко да се покачат според годишната инфлация. Ако ме питате „Ще се спука ли балона?“, мога с усмивка да ви отговоря, че този балон е лирически герой от друга приказка и не е приложим към икономическата и здравна суматоха, в която се намираме.

Според редица икономисти, покачването на цените на имотите доста изпреварва покачването да доходите на хората и жилищата стават все по-недостъпни. Може ли това да доведе до увеличаване на търсенето на жилища под наем през тази година?

Както винаги съм казвала, отдаването под наем и продажбите са като на везна, когато има повече продажби, броя на сделките с наеми намалява и обратно. Последните две години и откакто банките си намалиха лихвите по кредитите, голяма част от нашите клиенти, които живееха под наем, си закупиха собствени жилища. Доста студенти преминаха на дистанционно обучение и също освободиха апартаментите, които обитаваха под наем, но пък от друга страна повече хора, които пътуват по бизнес, както и много туристите, вече предпочитат да отсядат в части квартири под наем, а не в хотели, където има голям човекопоток. Не мога да говоря за спад, а по-скоро за наместване на пластовете на този отрасъл.

Дали тази година ще има по-голямо търсене за наеми, не мога да се ангажирам с конкретен отговор, но мога да кажа, че това е регулярен бизнес и винаги са се търсели апартаменти под наем, особено близо до морето и в столицата. Едно само мога да посъветвам наемодателите, да не правят компромиси в обзавеждането и оборудването на имота, който смятат да отдават, защото конкуренцията е голяма, с което наемателите стават все по-прецизни и претенциозни. Съдомиялна и сушилня не се водят лукс, а задължителна необходимост.

Нарастващата инфлация ли накара хората масово да инвестират в недвижими имоти през изминалата година?

Да, разбира се! Това всички го осъзнават. Едва ли ще кажа някаква новина. Както казах по-горе нашите клиенти са все по-информирани. Отвсякъде се говори за инфлация, за „едни пари, които се печатат по банките, което ще доведе не до инфлация, а до хиперинфлация“. Това определено е катализатор за нашите клиенти. Също въвеждането на еврото като официална разплащателна единица в началото на 2024 без преходен период, кара хората да купуват имоти панически, защото се очаква цените да се дублират. Според мен те вече са дублирани, но като наблюдаваме цените на имотите в Европа, явно има на къде още да растат.

Очаквате ли ново покачване на цените на жилищата тази година?

Този въпрос съм срещала журналисти да го задават на водещи за страната икономисти, финансисти, даже на Министъра на финансите, но никой не е дал конкретен отговор. Едва ли аз ще мога да кажа нещо по-различно. Пазарът на имотите е комплексен и зависи от различни фактори – естествено от поведението на банките, от „ковид“, от цените на тока и горивата, увеличаване на работните заплати, забелязва се лек отлив на купувачите от ипотечни кредити и всички в бранша силно се надяваме да се охлади малко пазара, цените да задържат нивата си и нашите клиенти спокойно да продължат да си пазаруват имоти без стрес. Никой, дори и с кристална топка, към момента не може да каже как ще реагира пазара на имотите. Следим, четем, анализираме, понякога рискуваме, нищо друго не може да се направи или прогнозира.

Кои ще са най-големите предизвикателства, с които сектора ще трябва да се справи през 2022 година, според Вас?

Наша цел Номер 1 за 2022 година е да успеем да запазим отличния си и добре квалифициран персонал. Всеки един от нашите колеги е уникален, професионално обучен и оставен да работи и да се развива в неговата зона на комфорт, без ограничения, естествено в рамките на корпоративните правила. Тази година разширяваме дейността си в социалните мрежи. Ние сме разпознаваеми и това много ни радва. Тук ще споделя и една новина. Отваряме офис на Луксиммо и Суприммо в гр. Русе, т.нар. Малката Виена. Целият ни екип много се вълнува . Офисът ще е разположен в центъра на града, на две нива, модерно обзаведен и декориран. В момента сме в процес на набиране на консултанти.

Какво бихте пожелали на читателите на Лидер.бг?

Желая на читателите на Лидер.бг много здраве, за да могат дълго време да се радват на близките си. Пожелавам им още усет към бизнеса, защото само знания не са достатъчни и няма невъзможна сделка, когато откриеш правилния партньор за нея.

Вижте всички имоти от портфолиото на Силвия Гочева!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти