LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Американски предприемач ще реставрира легендарния хотел „Цар Борис Трети” във Велико Търново

inlife.bg

06.01.2020

Първият представителен хотел в България след Освобождението ще бъде реставриран от американския предприемач Едмънд Бек, каза в интервю за БТА неговият представител в България Любомир Марков. Хотелът, който през годините е бил известен като хотел „Цар Борис Трети” е бил построен в централната част на Велико Търново, с великолепен изглед към двата исторически хълма – Трапезица и Царевец.

Автор на проекта е известният търновски майстор Стоян Герганов, разказа за БТА арх. Донка Колева, главен експерт в Дирекция „Култура и историческо наследство” в община Велико Търново. Първоначално бъдещият хотел е бил замислен като къща с дюкян за братята Шопови от Търново. Проектът е правен през 1894 година. Сградата е трябвало да бъде около 150 квадратни метра, на два етажа, а стръмният терен е позволил да се получи и подземно ниво, така заради денивелацията – от едната страна етажите са три. В годините обаче, единият брат почива, а другият не успява да се справи с тази вече построена къща и я продава. В крайна сметка негов собственик става Стоян Мерджанов, който го превръща в хотел, популяризирайки го с името „Цар Борис Търновски”, посочи Донка Колева. От 1919 година хотелът е разширен и надстроен с мансарден етаж, така както е познат и днес.

Хотелът непрекъснато се е разраствал. Легендарната му тераса е построена през 1938 година. Тя е била много интересно изработена с цветни мозаечни камъчета, с фризове в ъглите и с много вкус. Фасадата на хотела е била украсена с характерните за следосвобожденския период на града пиластри, корнизи, подпрозоречни и надпрозоречни пана. Характерни за почерка на майстор Герганов са триъгълните пана, които са над прозорците.Именно те ще бъдат един от акцентите в проекта за възстановката по старите запазени планове и снимки. Проектът за възстановяването на сградата е на арх. Драгомир Йосифов. Очаква се проектът да бъде съгласуван от НИНКН. Първоначално трябва да се извършат укрепителните дейности, за да се върне блясъкът на сградата. До петдесетте години на миналия век, хотелът е бил една от най-представителните сгради във Велико Търново. Според градските хроники, запазени от историографът Катя Митова – Ганева, изявените личности на града се събирали на новогодишният жур в салоните на хотела, а фламбирана палачинка, която се е поднасяла със запален ром в специални съдчета-черупки с домашно приготвеното сладко от вишни от г-жа Анастасия, съпругата на Мерджанов, е бил специалитетът, който празнично поставял началото на поредната нова година. Любопитна подробност, свързана с автора на проекта – майстор Стоян Герганов, е че неговият син, Рашко Герганов е архитект в Мичигън, САЩ, където се е развивал, бил е преподавател и собственик на много сгради, каза арх. Колева. Случайно преди години предприемачът Едмънд Бек от Тексас, САЩ, открива Велико Търново и започва да инвестира в реставрацията на знаковите исторически сгради – паметници на културата, разказа Любомир Марков.

Вижте всички предложения от портфолиото на Luximmo във Велико Търново!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти