LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

ЕС очаква силен растеж през тази и идната година

Вестник "Дневник"

08.05.2018

ЕС очаква силен икономически ръст през тази и следващата година, но прогнозира нови външни рискове. В пролетна си икономическа прогноза Европейската комисия (ЕК) посочва, че растежът за 2018 г. ще бъде 2.3% и леко ще се забави до 2% през 2019 г. както за ЕС, така и за еврозоната. Това става на фона на надминалия очакванията ръст в ЕС и еврозоната през 2017 г. от 2.4%, който беше и най-високият от 10 години. Основните двигатели ще бъдат потреблението, силните инвестиции и износът.

Прогнозите на Брюксел са страните от Източна Европа да продължат да растат изпреварващо пред тези от Западна, но и в двете части на съюза икономическият растеж ще се забавя. Германската икономика се очаква да нарасне с 2.3% през тази и с 2.1% през следващата година. По-умерени са очакванията за Франция и Италия (виж таблицата). В Източна Европа икономиките на Румъния и Полша се предвижда да пораснат съответно с 4.5% и 4.3% през тази година, а на Чехия - с 3.4%. ЕК е по-оптимистично настроена за икономиката на България - през 2018 г. ръстът на БВП ще достигне 3,8%, преди да се забави до 3.7% догодина.

Частното потребление в еврозоната и ЕС се запазва стабилно, износът и инвестициите се увеличават, а безработицата продължава да намалява и в момента е около нивата отпреди кризата. Силният растеж спомага за допълнително намаляване на държавния дефицит и на дълга, както и за подобряване на условията на пазара на труда, отбелязват от ЕК. Съвкупният дефицит в еврозоната вече е под 1% от БВП и се очаква през тази година да спадне до под 3% във всички държави от еврозоната. Предупреждението обаче е, че икономиката е изложена в по-голяма степен на външни рискове, които имат все по-силно въздействие.

Стабилни темпове

"Очаква се силният растеж в Европа да продължи със стабилни темпове през настоящата и следващата година, което допълнително ще спомогне за създаването на още работни места. На хоризонта обаче се задават нови рискове и затова трябва да се възползваме от настоящия подем и да подобрим устойчивостта на нашите икономики", заявява заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис.

Пиер Московиси, еврокомисар по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз, допълва: "Най-големият риск пред оптимистичната перспектива е протекционизмът, който не трябва да се превръща в обичайна политика, тъй като това само ще навреди на гражданите на ЕС, които най-много се нуждаят от нашата защита".

Въпреки че икономическият растеж се забавя през първото тримесечие в сравнение с предишната, това вероятно е отчасти временно явление. Очаква се ръстът да остане стабилен благодарение на устойчивото потребление и силните инвестиции и износ. Прогнозите са, че растежът през 2019 г. за ЕС и за еврозонатаще спадне до 2% , когато пречките в някои държави и отрасли станат по-осезаеми, паричната политика бъде съобразена с реалната обстановка, а темповете на нарастване в световната търговия се забавят.

Надолу, надолу

Очаква се безработицата в ЕС да продължи да се понижава — от 7.6% през 2017 г. до 7.1% през 2018 г. и 6.7% през 2019 г. Прогнозите за безработицата в еврозоната са да намалее от 9.1% през 2017 г. до 8.4% през 2018 г. и 7.9% през 2019 г. В момента броят на заетите лица в еврозоната е най-висок от въвеждането на еврото, но все още има страни, които не използват пълноценно работната сила. Докато в някои държави от съюза безработицата продължава да е висока, други все по-трудно запълват свободните си работни места.

Според прогнозата като цяло инфлацията в еврозоната през 2018 г. ще се запази на равнището от 1.5%, отбелязано през 2017 г., и ще се увеличи до 1.6% през 2019 г. За ЕС се очаква същата тенденция, като инфлацията ще остане 1.7% през тази година и ще се повиши до 1.8% през 2019 г. Прогнозите са, че бюджетният дефицит в еврозоната ще спадне до 0.7% от БВП през 2018 г. и до 0.6% през 2019 г. В ЕС дефицитът се очаква да бъде 0.8% през 2018 и 2019 г.

Що се отнася до рисковете, оказващи въздействие върху прогнозите, те се увеличават. Нестабилността на финансовите пазари през последните месеци ще придобие по-траен характер, което ще увеличи несигурността. По-големият търговски протекционизъм също носи негативни последици за световната икономика, предвиждат от Брюксел.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти