LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Деси от Евия, която продава имоти

Вестник "Капитал"

25.06.2018

"Много ви е напрегнато тук! Само за кратко да се върна и бързам да се прибера вкъщи!" В началото на май Деси се разхожда в родната си София със свеж бронзов тен и позлатена чуплива коса. "Вкъщи" обаче е гръцкият остров Евия, място с 300 слънчеви дни в годината и най-ниска температура от 10 градуса през зимата.

По вълните

Тридесет и шест годишната Деси Димова се озовава на острова преди две години, за да кара кайт. Водният спорт залива живота й в момент, в който е на ръба на физическото и емоционалното рухване.

Като дългогодишен консултант във фирма за луксозни недвижими имоти, собственик на агенция за събития и автор на музика за детски театър, тя работи денонощно и приема всичко лично – колкото добре, толкова и не. С два смартфона и лаптоп до възглавницата, един ден тя се затваря вкъщи и решава, че повече няма да ги доближи. Така минава над половин година.

"Дълго време кайтисти са ми говорили за усещането за свобода, което кайтът им носи. Много им се смеех и се чудех как може да седят на тоя вятър...", разказва Деси. И за да ги разбере, тръгва да кара с тях. Не след дълго обкръжението й постепенно се изпълва именно с тези хора, тя намира точния си учител на турския остров Гьокчеда и вече шест години не слиза от дъската.

Според нея, когато човек стигне до ръба, внезапно започва да търси алтернатива да се спаси. "Освен всичко кайтът учи на търпение. Като типичен човек в двайсетте и аз исках и бързах всичко да ми се случи, но с този спорт придобих смирение. В крайна сметка си в природата – ако не те допусне морето, вятърът, няма да постигнеш това, което искаш да изпиташ. Така се научваш да чакаш." Постепенно успява и да разпредели работата си така, че да започне да пътува все по-често.

Скритото съкровище на света

Покрай желанието й да открива нови и нови места за каране Деси попада на остров Евия, вторият по големина в Гърция след Крит, отделен от континенталната й част от тесния проток Еврип и само на 7 часа път по магистрала от София. "Гърция е много красива страна, но Евия е изключителна", усмихва се тя и разказва, че островът бил скрит дълго време от света – там се намират къщата на Пикасо, ваканционната вила на Мария Калас, кралската резиденция, там е подарявана земя на гръцките лекари от правителството като най-хубавата част на страната им, затова и островът е пазен ревностно от туристи. Но в момента, след кризата, гърците са принудени да се отворят към света, да инвестират, продават и отдават имотите си.

По време на едно от пътуванията съвсем случайно (или не) Деси се запознава със собственика на заведения на острова и в столицата, който й подхвърля "е, знаете ли каква къща продавам аз тук" и на шега я води да я разгледат. "Това беше най-красива къща, която съм виждала през целия си живот, а те не са малко", спомня си консултантката на недвижими имоти и в седмицата, в която е във ваканция, й хрумва да се свърже с местни колеги и да провери как стои ситуацията с продажбите. Оказва се, че е попаднала на "златна мина" и възможностите са безкрайни. "Стана ясно, че местните досега не са продавали своите имоти и не са ориентирани в цените. Продават се хотели, земи, туроператорите водят стотици хора, които няма къде да настанят, и липсата на професионалисти е осезаема. Деси се оказва на мястото си. Остава два месеца на Евия, за да кара кайт, и започва да открива имоти на острова и в южната част на Гърция и да ги предлага на клиентите си.

Междувременно започва и да помага на кайтборд училището в град Халкида, на което вече е управител. "Някак си нещата се подредиха", смее се тя. Казва, че никога не си е мислила, че ще напусне България, въпреки че с майка си – куклена актриса, и баща си – сценограф, са обиколили света с частния им куклен театър. Избира да живее в края на едно селце, където е "много тихо, а манталитетът на хората е селски в най-добрия смисъл на думата – познаваш пекаря, рибаря, хотелиера. В началото, докато не разбирах езика, ме викаха да ми обясняват нещо – после стана ясно, че ми разказват деня си. За тях всеки летен ден е преживяване".

Къщите на Евия

В началото, когато трябва да осъществява сделките си, Деси се разбира с местните жестомимично, после бързо изкарва езиков курс и се самообучава. Вече знае езика, познава гръцките закони, традициите, "които са най-големият проблем в цялата история". Разказва, че през годините имотите и земите там са се предавали от поколение на поколение, да се продават и преотдават граничело със светотатство. "Ако имат десет деца, имат и десет построени от самите родители къщи. Имала съм случаи, когато провеждаме разговори с възрастни хора, недоумяващи как е възможно чужд човек да дойде и да наеме къщата ти. Сега, след кризата, те нямат пари в брой заради т.нар. Capital control, кредитите им са лоши и са принудени да продадат един от десетте си имота, но все още им е трудно да приемат мисълта, че трябва да се разделят със свой имот от поколения назад." Налагало се е да разговорят дълго, задължително е да разкажат цялата си семейна история, а след часове накрая Деси си тръгва поне с килограм киви и портокали. "В Лефкада е точно обратното – той е туристически остров, всички говорят английски и всичко се отдава под наем и продава", обяснява тя.

В момента и правителството насърчава инвестициите и приема бързо нови закони, за да улесни покупките, но разрешеният процент е достатъчно малък да се запазят зеленината и плажовете.

Кайт и красота

Деси смята, че води луксо зен начин на живот, защото разполага със свободата да се събужда на плажа, да работи от него, да има органична храна. "Евия е място, на което открих луксозния лайфстайл – тук съм сред най-чистия въздух на света, тюркоазеносиньо море, тишината, която никъде я няма – на Миконос и Санторини знаем какво е. По таверните се сервира хванатото от сутринта в морето." Сигурна е, че поне още няколко години ще бъде така. Вече съвсем не е сама – хората са много приятелски настроени и всички знаят – ако ти си добре, и те ще са добре. "Те са чисти души с хубави традиции. Сега светът ги напада и се надявам да не злоупотреби с тях."

Вижте всички оферти с отговорен брокер Деси Димова!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти