LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Бизнес климатът продължава да се подобрява и през април

Вестник "Капитал"

02.05.2018

Бизнес климатът в България се подобрява през април в резултат на високите очаквания на предприемачите за продажбите през следващите месеци във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно, услуги. Общият показател на климата расте с 2.8 пункта, показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Новината е колкото добра, толкова и изненадваща на фона на опасенията за забавянето на еврозоната, след като бизнес нагласите на мениджърите тръгнаха бавно надолу от пика си в края на миналата година.

Оптимизмът в строителството и услугите расте

След регистрирания месечен спад на бизнес активността през март секторът на услугите се възстановява и расте с цели 7.1 пункта. Причината - настоящото финансово състояние на фирмите се подобрява, а в същото време мениджърите очакват силни продажби и през следващите месеци, като връзка вероятно има и предстоящият старт на туристическия сезон. Най-големият проблем за сектора е конкуренцията в бранша, като близо 44% от анкетираните предприемачи считат, че затруднява дейността им. От друга страна, делът на мениджърите, които не изпитват трудности, нараства двойно спрямо година по-рано - от 10.9% до 19.1% през април.

Новите поръчки в строителството продължават да растат и през април, което увеличава оптимистичните нагласи в сектора. Настоящото бизнес състояние на компаниите се подобрява, а активността в сектора като цяло нараства. Това е и причината мениджърите да очакват добрата тенденция да продължи и през следващите шест месеца, като така индексът на бизнес климата в строителството се покачва с 5.1 пункта през април. Очаквано, успоредно с по-силната активност се изостря и проблемът с недостига на работници.

Леко подобрение в промишлеността и търговията

Показателят на бизнес климата в промишлеността също е нагоре, но по-умерено - с 0.7 пункта спрямо нивото си от март. Причината обаче не е текущото състояние на фирмите, а поръчките от чужбина и очакванията за продажбите през следващото шестмесечие. Несигурната икономическа среда и недостигът на работна ръка продължават да са основните трудности пред дейността на предприятията.

Фирмите в търговията също не оценяват текущото си финансово състояние особено положително спрямо месец по-рано, но гледат към лятото с очаквания за повече поръчки и по-високи продажби. Проблем за всеки втори мениджър са търсенето и конкуренцията в бранша.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти